Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

promicanje mirotvorstva

Riječkom nadbiskupu Uziniću nagrada “Krunoslav Sukić”

Autor: Hina

08.12.2022. 19:04
Riječkom nadbiskupu Uziniću nagrada “Krunoslav Sukić”

Foto: Mateo Levak/NLRiječki nadbiskup Mate Uzinić dobitnik je nagrade za promicanje mirotvorstva “Krunoslav Sukić” osječkoga Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. U osječkome Hrvatskom narodnom kazalištu dodijeljeno je devet nagrada, među njima i nadbiskupu Uziniću, za izniman doprinos stvaranju ozračja društvenog dijaloga i razumijevanja u Hrvatskoj i regiji.


Nagrade su uručene Mireli Čavajda i Vanji Jurić koje su svojim hrabrim mirnim otporom nemilosrdnom institucionaliziranom uskraćivanju zdravstvene pomoći ženama pokazale snagu nenasilnog djelovanja i potaknule društvenu solidarnost.


Priznanje za knjigu godine dobio je Ivo Goldstein za dokumentarno djelo “Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do danas” kojim, smatraju organizatori, autor pridonosi borbi za povijesnu istinu, držeći je važnim dijelom strategije za očuvanje mira u svijetu i postignutog stupnja svijesti o ljudskim pravima.
Zahvalivši na nagradi u ime nadbiskupa Uzinića, generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović rekao je da smatra da je nadbiskup Uzinić nagrađen zbog djelovanja pod svojim biskupskim geslom “Od ljudi, za ljude”.


“Upravo u toj formi, biti čovjek za čovjeka, možemo činiti ono božansko, biti milosrdni, kao što Gospodin od nas to traži, a mislim da je nadbiskup Uzinić to dokazao svojim djelovanjem”, rekao je Tomljanović.