Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Medved u Kini

Xi Jinping bivšeg ruskog predsjednika pozvao da se pitanje Ukrajine riješi politički, a ne ratom

Autor: Hina

21.12.2022. 09:52
Xi Jinping bivšeg ruskog predsjednika pozvao da se pitanje Ukrajine riješi politički, a ne ratom

Foto: Reuters



Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev stigao je u iznenadni posjet Pekingu gdje je o jačanju partnerstva razgovarao s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom koji je sve strane pozvao na suzdržanost u Ukrajini i na rješavanje sukoba političkim sredstvima.


Danas predsjednik ruskog Vijeća sigurnosti, Medvedev je postavio video snimku na svoj Telegram na kojoj je prikazan njegov sastanak sa Xijem te sastanak kineskih i ruskih dužnosnika.


Kina se  nada da će sve strane u ukrajinskoj krizi pokazati suzdržanost i riješiti zabrinutost za sigurnost političkim sredstvima, rekao je Xi Medvedevu, prenijela je kineska državna agencija Xinhua.




Xi je Medvedevu izrazio nadu da će Kineska komunistička partija i stranka Ujedinjena Rusija unaprijediti komunikaciju i mudrošću produbiti stratešku suradnju između Kine i Rusije, dodaje Xinhua.


Medvedev je rekao da su on i Xi razgovarali o strateškog partnerstvu njihovih dviju zemalja u kojem “nema granica”, kao i o Ukrajini ne iznoseći drugih pojedinosti.


“Razgovarali smo… o bilateralnoj suradnji unutar našeg strateškog partnerstva, uključivo gospodarstvu i industrijskoj proizvodnji. Razgovarali smo o međunarodnim pitanjima – a što uključuje naravno sukob u Ukrajini”, napisao je Medvedev.


“Razgovori su bili korisni”, dodao je.


Rusija se ubrzano okreće prema Kini s kojom nastoji osnažiti veze pošto je sve izoliranija zbog uzastopnih paketa sankcija koje joj nameću Europa i SAD zbog njezine invazije na Ukrajinu.


Snažnijim gospodarskim, političkim i sigurnosnim vezama s Kinom Moskva nastoji nadoknaditi gubitak veza sa zapadom i vidi u Xiju potencijalnog saveznika u koaliciji protiv zapada.