Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

1 C°

Telefonski razgovor

Njemački predsjednika: "Xi Jinping bi trebao djelovati na Putina da se zaustavi besmisleno krvoproliće."

Autor: Hina

20.12.2022. 17:29
Njemački predsjednika:

Foto: ReutersNjemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier zatražio je u utorak u telefonskom razgovoru od kineskog predsjednika Xi Jinpinga da “iskoristi svoj utjecaj” na ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi “okončao” rat u Ukrajini, priopćio je ured njemačkog predsjednika.


“Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier telefonirao je kineskom predsjedniku Xi Jinpingu. Predsjednik je istaknuo zajednički interes Kine i Europe da se okonča rat. Zatražio je od Xi Jinpinga da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju i da utječe u tom smislu na Putina”, navodi se u priopćenju.


U razgovoru, koji je trajao “60 minuta”, bilo je riječi i o bilateralnim odnosima te o “aktualnoj situaciji u Kini u vezi covida”.
Od početka rata u Ukrajini, Zapad pokušava izvršiti pritisak na Kinu koju kritizira zbog njezine bliskosti s Moskvom.


Tijekom nedavnog posjeta njemačkog kancelara Olafa Scholza Kini, Xi Jinping je službeno izrazio svoje protivljenje nuklearnoj eskalaciji rata u Ukrajini.


Steinmeier je “zahvalio kineskom predsjedniku na jasnom odbacivanju nuklearnih prijetnji iz Rusije”, navodi se u priopćenju.


Unatoč napetim odnosima s Pekingom u zadnje dvije godine, EU traži potporu kineskog čelnika u cilju okončanja rata u Ukrajini.


Scholz je početkom studenoga bio prvi čelnik skupine G7 koji je posjetio Kinu od početka pandemije covida-19.


Posjet je izazvao mnogobrojne kritike, ali Scholz brani potrebu dijaloga s Pekingom.


Telefonski razgovor između njemačkog predsjednika i njegova kineskog kolege u utorak održan je u povodu pete godišnjice bilateralnih odnosa Njemačke i Kine, precizira Berlin.