Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DAN SJEĆANJA

Vukovar: Državna i druga izaslanstva položila vijence i upalila svijeće

Autor: Hina

18.11.2023. 15:00
Vukovar: Državna i druga izaslanstva položila vijence i upalila svijeće

Foto: Emica Elvedji/PIXSELLU spomen na hrvatske branitelje i civile poginule u agresiji na Vukovar 1991. u subotu su podno spomenika na Memorijalnom groblju Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.


Vijence je podno spomenika položilo i svijeću upalilo izaslanstvo hrvatskih branitelja grada Vukovara predvođeno posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem.


Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast žrtvi Vukovara odao je i predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem i Vlade na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem.
Polaganjem vijenac i paljenjem svijeće počast vukovarskoj žrtvi je odao i član Predsjednišva BiH Denis Bećirović.


Vijence je položilo i svijeće zapalilo i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Damirom Dekanićem i Grada Vukovara koje je predvodio gradonačelnik Ivan Penava na čiji spomen imena su brojni hodočasnici nazočni polaganju vijenaca zapljeskali.


Molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara predvodio je Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, dok će svetu misu za sve žrtve iz Domovinskog rata predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua.


Prije nego što su položeni vijenci i zapaljene svijeće, deseci tisuća sudionika obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara prošli su u koloni sjećanja dugoj više od pet kilometara od vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” do Memorijalnoga groblja.


Hodajući gradskim ulicama i trgovima građani su ponajviše bili ogrnuti hrvatskim zastavama, a sudionici kolone nose i više od deset metara dugačke zastave Republike Hrvatske s natpisom Vukovar te zastave Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), čiji pripadnici predvode ovogodišnju kolonu sjećanja.


Dok su prolazili gradskim ulicama, mnoštvo im je pljeskalo, sporadično su se mogli čuti i uzvici “za dom spremni”, a nekolicina je i dizala ruku u zrak.


U koloni su i pripadnici Hrvatske vojske koji nose stjegove svih ratnih postrojbi koje su sudjelovale u obrani zemlje, kao i članovi brojnih povijesnih postrojbi odjevenih u tradicionalne odore.


Predstavnici političkog vrha koji sudjeluju u koloni u svojim su izjavama uglavnom poručivali kako obilježavanje žrtve Vukovara ne smije biti mjesto podjele nego zajedništva.