Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dobronićeva istraga

Vrhovni sud se oglasio o postupcima usvajanja djece iz Konga, evo što su utvrdili do sada

Autor: Hina

24.01.2023. 16:42
Vrhovni sud se oglasio o postupcima usvajanja djece iz Konga, evo što su utvrdili do sada

Foto: Davor KovačevićVrhovni sud je priopćio kako je predsjednik tog suda Radovan Dobronić istražio postupke hrvatskih sudova u vezi s posvajanjem djece iz DR Konga i da je pritom utvrđeno kako je u tim postupcima postupalo 16 općinskih sudova te da nije bilo odbijajućih odluka.


Najviši sud je izvijestio da su pribavljeni podaci od svih općinskih sudova u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2020. te da iz podataka proizlazi da su sudovi podnijete prijedlog prihvatili i da nije bilo odbijajućih odluka, osim što je u jednom slučaju prijedlog bio povučen te je na temelju toga postupak priznanja obustavljen.


Sudovi temeljili svoju nadležnost na Zakonu o međunarodnom privatnom pravu


Vrhovni sud ističe da su sudovi koji su odlučivali o posvajanje djece iz DR Konga svoju nadležnost su temeljili na članku 52. Zakona o međunarodnom privatnom pravu, prema kojoj odredbi je svaki sud kojemu je podnijet prijedlog bio nadležan za odlučivanje s obzirom da predlagatelji imaju uobičajeno boravište u RH, odnosno imaju njezino državljanstvo.
”Iz obrazloženja predmeta proizlazi kako hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova DR Kongo i vjerojatno zbog toga nisu provodili poseban postupak ispitivanja njihove vjerodostojnosti (legalizacija)”, stoji u priopćenju suda.


Sud dodaje da su se postupci provodili kao izvanparnični postupak priznanja strane sudske odluke, dakle prema općim pravilima o priznanju inozemnih sudskih odluka, kojim nije izrijekom propisano da bi u takvoj situaciji sud trebao primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona.


”Međutim, može se zaključiti da u ovom dijelu postoji određena pravna praznina i radi otklanjanja te pravne praznine, sve dok ne budu donijete odgovarajuće zakonske izmjene i dopune Vrhovni sud je 5. siječnja 2023. donio preporuku kojom je preporučen način postupanja koji bi uzeo u obzir specifičnosti postupka posvojenja djeteta”, stoji u priopćenju.


Odgođeno suđenje hrvatskim parovima u Zambiji


Jučerašnje ročište Hrvatima optuženima za trgovinu djecom u Zambiji odgođeno je, a iduće su rasprave zakazane za 6. i 10. veljače, saznaje se iz hrvatskih diplomatskih izvora.


Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju.


Sud u Ndoli dopustio je prije dva tjedna hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu u iznosu od 1100 dolara i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih jamčiti.


Posvojenu djecu, koja imaju hrvatske dokumente, oduzele su zambijske socijalne službe. Hrvatski konzul iz Pretorije, koji brine o uhićenim Hrvatima i posjećuje ih u zatvoru, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu.