Četvrtak, 5. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Hrvatski parovi u Zambiji

Ministar Grlić Radman potvrdio da je danas oslobođenim hrvatskim parovima reguliran boravak i smještaj

Autor: Hina

23.01.2023. 20:04
Ministar Grlić Radman potvrdio da je danas oslobođenim hrvatskim parovima reguliran boravak i smještaj

Foto: davor kovačevićČetiri hrvatska para osumnjičena za trgovinu djecom u Zambiji uspjela su regulirati boravak i naći i smještaj pa su pušteni da se brane sa slobode, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.


“Danas je bilo sazvano ročište, ali je odgođeno za 6. odnosno 10. veljače. U međuvremenu četiri para su uspjeli regulirati boravak, upisani su u registar, dobili su odgovarajuće dokumente i smjestili su se gdje im najviše odgovara, a troškove snose sami”, rekao je ministar Grlić Radman


Dodao je da s njima u pratnji bio hrvatski konzul Dario Klasić i da im Hrvatska pruža konzularnu zaštitu kakvu zaslužuju hrvatski građani.
Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.


Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju.


Sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 milijuna ljudi, u dopustio je prije dva tjedna hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih jamčiti.


Posvojenu djecu, koja imaju hrvatske dokumente, oduzele su zambijske socijalne službe. Hrvatski Klasić, koji brine o optuženim Hrvatima i posjećivao ih u zatvoru, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu iako hrvatske vlasti znaju gdje su smještena.