Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Potres u Turskoj i Siriji

Više od 3.000 mrtvih, potraga se ne prekida ni noću

Autor: Hina

06.02.2023. 22:13
Više od 3.000 mrtvih, potraga se ne prekida ni noću

Foto: ReutersPrema novim podacima, više od 3000 ljudi poginulo je u ponedjeljak na jugoistoku Turske i u susjednoj Siriji u snažnom potresu magnitude 7.8, nekoliko sati nakon kojega se dogodio još jedan jak udar dok se mobilizira međunarodna pomoć, a spasilačke operacije otežavaju hladno vrijeme i noć.


U Turskoj je broj poginulih u ponedjeljak navečer porastao na 1762, objavila je državna agencija za upravljanje katastrofama.


U Siriji je gotovo 1.300 mrtvih, izvijestili su ministarstvo zdravstva i spasilačke službe.
Broj žrtava neprestano raste jer su tisuće ljudi zatrpane pod ruševinama zgrada. Kiša i snijeg koji su mjestimično obilni i najavljen pad temperature s dolaskom noći dodatno otežavaju napore spasilaca.


U takvim uvjetima, Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da očekuje da će konačan broj žrtava biti znatno veći.


Prvi udar se dogodio u 4.17 sati po mjesnom vremenu (2.17 sati po srednjoeuropskom), u okrugu Pazarciku, u pokrajini Kahramanmarasu (na jugoistoku), oko 60 km zračne linije od sirijske granice.


Uslijedili su desetci slabijih potresa, a u 11.24 sati po srednjoeuropskom vremenu dogodio se još jedan magnitude 7.5, ponovno na jugoistoku Turske, 4 km jugoistočno od grada Ekinozua.