Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Pomoć u spašavanju

Konvoj hrvatskih spasioca, pasa tragača i sve potrebne opreme kreće danas prema Turskoj

Autor: Hina

06.02.2023. 18:10
Konvoj hrvatskih spasioca, pasa tragača i sve potrebne opreme kreće danas prema Turskoj

Foto: PixsellPripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, odnosno modul za urbano traženje unesrećenih u ruševinama, iz Jastrebarskog u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima kreće u Tursku pomoći u potrazi za unesrećenima u katastrofalnom potresu.


Radi se o modulu srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina u kojem je 40 pripadnika s opremom i 10 pasa za spašavanje.


Turska je, naime, nakon katastrofalnog potresa koji ju je jutros pogodio, zatražila međunarodnu pomoć putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC – The Emergency Response Coordination Centre), Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije.
Hrvatska je, u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, ponudila pomoć modula za urbano traganje i spašavanje srednje kategorije (MUSAR), koju je Turska prihvatila.


Članovi tima putuju u konvoju od deset vozila, a ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut je u izjavi novinarima u Jastrebarskom istaknuo da se radi o osposobljenim, utreniranim ljudima, s certifikatom Europske komisije za tu vrstu spašavanja, odnosno za zadaće velike zahtjevnosti.


“Iskusni su, bili su na više vježbi, ali i na potresu u Albaniji te potresima u Hrvatskoj, petrinjskom potresu”, rekao je Trut u logističkom centru Ravnateljstva prije njihovog odlaska.


Članovi tima djelatnici su Ravnateljstva CZ MUP-a, pričuvnici Državne intervencijske postrojbe, a ima i pripadnika HGSS-a (vodič pasa).


U pripremi je i još jedan tim, ako će biti potrebe, koji će ih zamijeniti budući da će oni u Turskoj biti 10-ak dana, dodao je Trut.


Naveo je i da Javna intervencijska postrojba sveukupno ima oko 500 pripadnika, dio njih su profesionalci, a dio volonteri pričuvnici koji su različitih snaga (vatrogasci, udruge za potražne pse, HGSS-a…).


Tim će u Tursku, očekuje se, doći tijekom sutrašnjeg dana ili tijekom iduće noći, a po dolasku se javljaju UN-ovom zapovjedništvu u kojem su i predstavnici EK i oni će im odrediti lokaciju na koji će ići. “Idu prema južnom dijelu Turske u kojem je bio epicentar potresa”, dodao je Trut.


Putuju kamionima i kombijima budući da je riječ o opremi koja se ne može voziti avionom, a postrojba ima samodostatnost za desetak dana odnosno sa sobom vozi i hranu, vodu, opremu za smještaj (šatori).


Turska je velika zemlja, podložna potresima i ima jako opremljene postrojbe, ali pogodio ju je katastrofalan potres s puno poginulih, ozlijeđenih, puno srušenih zgrada te će trebati puno snaga, rekao je Trut.


Na Mehanizam EU se do sada prijavilo 13 zemalja, Hrvatska među prvima, a Trut je istaknuo i pomoć Turske kada su Hrvatsku pogodili potresi. “Na tome im zahvaljujemo, a i na ovaj način, slanjem tima”, rekao je te poželio sreću spasiteljima u obavljanju zadaća. “Siguran sam da će pomoći ugroženom stanovništvu”, rekao je.


Među 10 psa je i 9-godišnji Gizmo, a vodič je objasnio kako psi po dolasku prvi izlaze na na ruševinu, mirisom lociraju “bitne točke” i nakon toga kreće rad spasitelja.