Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ogroman uspjeh

VIDEO Liječnici KB-a Dubrava mladiću spasili odrezanu šaku

Autor: Portal Novi list

10.03.2023. 21:57
VIDEO Liječnici KB-a Dubrava mladiću spasili odrezanu šaku


Liječnici iz zagrebačkog KB-a Dubrava pokazali su da su uz bok s europskih stručnjacima. Zahvaljujući stručnom timu i brzoj intervenciji, 17-godišnjaku iz Kaštela spašena je odrezana šaka.


Tijekom operacije, koja je trajala 5 sati, javlja HRT, sašili su mu lijevu šaku i tako ga spasili teškog invaliditeta.


Bili su amputirani praktički svi prsti


Poziv kolege iz splitske bolnice malo prije ponoći doktora Žica dignuo je iz kreveta i vratio na posao. Tijekom izrade košnica 17-godišnji mladić pilom si je prerezao šaku.

– Bili su amputirani praktički svi prsti i palac. Pokušalo se dijete transportirati helikopterom, ali zbog vremenskih uvjeta to nije bilo moguće, i onda ga se transportiralo kolima hitne pomoći u pratnji liječnika koji ga je primio u Splitu, rekao je predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB-a Dubrava Rado Žic.


Vrijeme je igralo važnu ulogu. Iščekujući pacijenta dežurni kolega Gorjanc i cijeli tim pripremili su sve za operaciju koja je trajala 5 sati.


– Obično to bude oštra ozljeda, ali ovo je zaista jedna destruktivna ozljeda s oštećenjem svih tkiva i zaista je bilo potrebno dosta strpljenja i umijeća da se to sve posloži, kaže specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije u KB-u Dubrava Božo Gorjanc.


Delikatna operacija


I uspjeli su. Mladić već danas može micati prstima.– Što je tu delikatno je što naravno nisu predvidive. To su operacije koje se uvijek u principu rade ili noću ili u vrijeme kada to situacija zahtijeva, traže izuzetno dobru organiziranost i naravno sposobnost cijelog tima.


To bi usporedili s avionom. Ne može avion poletjeti, vi ste pilot, ali ne može on poletjeti ako nije sve zadovoljeno. Znači od prijevoza, transporta, zaprimanja, poručuje ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić.


“Da se ovo dogodilo bilo gdje u svijetu…”


Pilot u ovoj operaciji – doktor Gorjanc – dodatno se educirao u Irskoj.


– Osigurali smo dodatna sredstva u Fond za edukaciju mladih specijalizanata, upravo iz potrebe da bez edukacije u najboljim svjetskim centrima nema ni napretka naše medicine, ističe ravnatelj Lukšić.


– Zaista, kažem vam, da se ovo dogodilo bilo gdje u svijetu, pitanje je kako bi ta ruka završila, kaže Gorjanc


To je samo jedan u nizu svjetskih uspjeha Kliničke bolnice Dubrava – u prva dva mjeseca ove godine uspješno su izveli osam transplantacija srca – što je apsolutni rekord od kada se taj program provodi.


Cijeli prilog pogledajte OVDJE.