Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

STUDIO 20A

VIDEO Butković o novom Zakonu o pomorskom dobru: ‘Bilo je puno nebuloza'

Autor:

08.12.2022. 12:30
VIDEO Butković o novom Zakonu o pomorskom dobru: ‘Bilo je puno nebuloza'

Foto: Vedran Karuza/Novi listU Studiju 20A Novog lista ugostili smo ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.


Video razgovor s našim novinarom Marinkom Glavanom ovaj je put ponajprije vezan na takozvane “morske teme” – od položaja pomoraca i ulaganja u luke, sve do novog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je od prvog spominjanja izazvao veliku pažnju javnosti.

Zakonski prijedlog trenutno se nalazi u javnom savjetovanju.


“Nakon svih onih nebuloza koje su nas pratile tijekom turističke sezone, da ćemo zatvoriti i ograditi plaže i ograničiti im pristup, reakcije su sada dobre. Zakon o pomorskom dobru jedan je od najvećih izazova ministarstva koje vodim i nije slučajno da nije donijet zadnjih 20 godina. More je uvijek atraktivno i djelatnosti uz more su za mnoge dobar izvor prihoda. No prve su reakcije dobre, zakon hvale čak i novine i portali koji nisu skloni vladi. I Pokret otoka koji je imao primjedbe, sad je vidio da nikakvog ograđivanja neće biti”, rekao nam je Butković, najavljujući da bi Zakon formalno trebao biti donijet do ožujka.


Brojne hotelske tvrtke desetljećima su ulagale u pomorsko dobro. Hoće li ga moći i dalje koristiti?


“Pitanje je jesu li ta ulaganja imala glavu i rep ili su bila divlja. Tu će nam najbitnije biti mišljenje Državnog odvjetništva koje je najviše uključeno u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa”, odvratio je Butković, kojeg smo pitali i za pojedinačnu devastaciju pomorskog dobra i činjenicu da danas imamo kilometre obale, gdje su pojedinci ispod svojih kuća i apartmana betonirali rive i mljeli plaže bez dozvola.


Butković kaže da se takve stvari s novim Zakonom više sigurno neće događati.


“To i jest intencija zakona. No neke stvari koje su rađene na pomorskom dobru, pa i neka ulaganja hotelskih tvrtki su dobre. Ne treba sve rušiti, ali ono što nije našlo uporište u prostornom planu se mora ukloniti”, rekao je i najavio da će se tim poslom ubuduće baviti i komunalni redari.


S ministrom smo pričali i o položaju te budućnosti pomoraca, nacionalnom kolektivnom ugovoru za brodare, situaciji u Jadroplovu i obnovi Jadrolinijine flote, koja i po njegovom mišljenju ide – previše sporo.


Najavio je nastavak ulaganja u luke.


“U novoj koheziji je predviđeno 150 milijuna eura, a tu je i Nacionalni program oporavka u kojem imamo još 300 milijuna kuna. Ovaj investicijski ciklus je obuhvatio veliki broj luka, a to će se nastaviti i u idućem razdoblju. Mislim da je to jako dobro, osim trajektnih luka, tu je i obnova riva, lukobrana, te šetnica. Na tome sam inzistirao čim sam postao ministar. U proračunu me za obnovu luka dočekao iznos od 25 milijuna kuna, to smo odmah digli na 100 milijuna. Ulaganja u pomorsku infrastrukturu su me uvijek zanimala i ako na nešto mogu biti ponosan, osim Pelješkog mosta, onda je to ova renesansa naše obale”, dodao je Butković.


Pričali smo i u ulaganjima u željeznicu, te kašnjenju tih projekata.


“Mi radimo jako puno tih željezničkih projekata, milijardu i pol eura je vrijednost aktivnih. Kašnjenja određenih ima, na primjer, dionica Dugo Selo – Križevci. S tim se borimo i tu imamo jako složene probleme. No učinit ćemo sve da u idućih deset godina obnovimo željezničku infrastrukturu u cijeloj Hrvatskoj. Ne samo nizinsku prugu Rijeka – Karlovac, već i bivši Koridor 10 od Zagreba prema istoku zemlje. Problema je u željeznici mnogo, mi ih nismo proizveli, ali imamo jasan plan za desetljeće ispred nas. Kao Vlada ćemo učiniti sve da to ubrzamo”, zaključio je Butković.