Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Madrid

Veliki prosvjed protiv aktualne vlade, prisustvovalo oko 300 tisuća ljudi

Autor: Hina

21.01.2023. 19:51
Veliki prosvjed protiv aktualne vlade, prisustvovalo oko 300 tisuća ljudi

Foto: ReutersTisuće ljudi okupile su se u subotu u središtu Madrida prosvjedujući protiv aktualne socijalističke vlade, koju optužuju za potkopavanje ustava, a skup su organizirale i podržale desničarske stranke.


Prosvjednici su se okupili na Trgu Cibeles ispred gradske vijećnice, gdje su isticali španjolske zastave i pozivali premijera Pedra Sancheza da podnese ostavku, uzvikujući “izdajnik”.


Više od stotinu grupa, uključujući i konzervativnu oporbenu Narodnu stranku, stranku desnog centra Ciudadanos (Građani) i krajnje desni Vox, pozvalo je na odaziv skupu pod sloganom “Za Španjolsku, za demokraciju i ustav”.
Govornici su napali vladu zbog niza političkih poteza i odluka, od oslobađanja boraca za katalonsku neovisnost do sporazuma s regionalnim separatističkim strankama.


Prema procjeni lokalnih vlasti u prosvjedu je sudjelovalo oko 30.000 ljudi.


Vođa stranke Vox Santiago Abascal, jedini čelnik stranke koji je prisustvovao prosvjedu, okupljenima je rekao da je aktualna vlada “pogazila ustav zatvorivši Španjolce”, aludirajući pritom na zatvaranja tijekom pandemije koronavirusa.


Otprilike 200 km dalje u sjeverozapadnom gradu Valladolidu Sanchez je na skupu socijalista rekao da prosvjednici u Madridu brane “uniformnu” i stoga “diskriminirajuću” Španjolsku.


U lipnju 2021. Sanchezova je vlada pomilovala devetoricu zatvorenih čelnika nakon njihova neuspjelog pokušaja postizanja neovisnosti Katalonije godine 2017.


Nedavna odluka vlade da ukine pojam pobune u kaznenom zakonu i zamijeni ga prekršajem s blažom kaznom da bi se smirila situacija u Kataloniji, naišla je na protivljenje desnice.