Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

BORBA ZA LÜTZERATH

Greta Thunberg privedena na prosvjedu protiv rušenja sela i širenja rudnika u Njemačkoj

Autor: Hina

17.01.2023. 20:35
Greta Thunberg privedena na prosvjedu protiv rušenja sela i širenja rudnika u Njemačkoj

Foto: Reuters

Aktivisticu koja se bori protiv klimatskih promjena Gretu Thunberg policija je privela na prosvjedu na zapadu Njemačke, javlja BBC. Prosvjedovala je s aktivistima koji su pokušavali spriječiti rušenje napuštenog sela Lützerath zbog širenja rudnika ugljena.


Policija je za Reuters rekla da je Greta Thunberg bila dio skupine koja je pojurila prema rudniku Garzweiler 2. Još uvijek nije jasno što će biti s aktivisticom i skupinom s kojom je uhićena.


Reuters

Rudnik Garzweiler 2 udaljen je oko 9 km od Lützeratha. Na snimci s mjesta događaja vide se tri policajca koji nose Gretu Thunberg s prosvjeda dok se ona smiješi. Policija je također priopćila kako je jedan muškarac skočio u rudnik.


Aktivisti tvrde kako korištenje ugljena potkopava napore Njemačke na smanjenju emisija stakleničkih plinova. Zemlja je obećala prekid korištenja ugljena za stvaranje energije do 2030. Lignit je najprljavija vrsta ugljena, a područje oko Lützeratha proizvodi ga 25 milijuna tona svake godine.

Očekuje se kako će selo, u vlasništvu energetske tvrtke RWE nakon što su ga stanovnici napustili, biti posljednje selo koje će biti srušeno za rudnik lignita.


Organizatori prosvjeda priopćili su kako je oko 35.000 prosvjednika sudjelovalo u demonstracijama subotu, dok je policija priopćila kako je taj broj bliži 15.000.