ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

zlaznost iznimno mala

Većina Srba bojkotira izbore na sjeveru Kosova

Autor: Hina

23.04.2023. 12:02
Većina Srba bojkotira izbore na sjeveru Kosova

Foto: PexelsNa sjeveru Kosova u nedjelju u sedam sati otvorena su birališta za lokalne izbore u četiri općine sa srpskom većinom koje uz podršku služebenog Beograda bojkotira vodeća stranka – Srpska lista, što potvrđuju i prva izvješća o iznimno maloj izlaznosti.


Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina na sjeveru (Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan), svi pripadnici SL-a, u studenome 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci kosovske vlade da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).


U utrci za četiri gradonačelnička mjesta u općinama s dominatnom srpskom većinom, gotovo da nema srpskih kandidata.
Europska unija pozvala je u subotu sve strane na suzdržanost uoči lokalnih izbora u četiri općine na sjeveru Kosova, dok je vodeća politička stranka kosovskih Srba – Srpska lista (SL), pozvala na bojkot, koji je podržao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.


Glasnogovornik EU-a Peter Stano ocjenio je “veoma razočaravajućom” odluku SL-a da ne sudjeluje na izborima,  izvijestio je u subotu Radio Slobodna Europa (RFE).


Srpska lista, sestrinska stranka srbijanske vladajuće stranke SNS predsjednika Vučića, poručila je biračima da su izbori “nedemokratski” i pozvala da “sva biračka mjesta budu prazna 23. travnja”, čime će Srbi sa sjevera “poslati jasnu poruku Prištini i međunarodnoj zajednici”.


I predsjednik Srbije pozvao je u subotu Srbe na Kosovu da “pokažu koliko su ujdinjenini”, poručio da ih prištinske vlasti “ne mogu gaziti” i ponovio da EU ima obvezu u provođenju dosadašnjih sporazuma kojima je bila jamac.


Beograd se 27. veljače u Bruxellesu suglasio s prijedlogom europskog plana za Kosovo, a potom 18. ožujka u Ohridu i s Aneksom za provođenje tog plana, ali time nisu prestali prijepori dviju strana o prioritetima i načinu implementacije.


Srpska strana inzistira da je ključni preduvjet nastavka provedbe formiranje Zajednice srpskih općina, što vlasti u Prištini, unatoč pritiscima EU-a i SAD-a koji podržavaju europski plan, odbijaju učiniti tvrdeći kako ZSO ne može imati izvršne ovlasti.


Kosovski premijer Albin Kurti poručio je da ZSO može doći na dnevni red tek kad Srbija prizna Kosovo, dok srbijanski državni vrh ustrajno ponavlja ponavlja “crvene linije” Srbije da neće prihvatiti članstvo Kosova u UN-u i međunarodnm organizacijama.


Portal KoSSev javio je danas da sva biračka mjesta osigurava kosovska policija, uz pojačano pristustvo pripadnika KFOR-a.


Na pojedina biračka mjesta je, prema izvješćima portala sa sjevera Kosova, izišlo tek desetak birača. U osnovnoj školi „Aziz Sulejmani“ u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice gdje su registrirana 552 birača, do 10 sati glasalo ih je manje od 10.


Predsjednik SIP-a  Kreshnik Radoniqi pozvao je građane na sjeveru Kosova da ostvare svoje pravo glasa, “biraju svoje predstavnike i grade demokratske pravne institucije”.


On je potvrdio da je u biračkom centru u mješovitoj bošnjačkoj četvrti u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice tijekom prijepodneva glasalo oko 60 ljudi.


Na prvoj konferenciji Središnjeg izbornog povjerenstva glasnogovornik Valmir Elezi rekao je da su sva biračka mjesta otvorena na vreme, a da pravo glasa ima ukupno 45.098 birača. Oni mogu glasati na 19 biračkih mesta, od kojih je 13 smješteno u kontejnerima.


Akreditaciju za praćenje izbora tražilo je 357 promatrača, te više od 170 domaćih i inozemnih novinara.