Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Evo svih detalja

Uvođenje eura: Što nas čeka u razdoblju prilagodbe i tzv. dvojnog optjecaja? Evo svih detalja

Autor: Aneli Dragojević Mijatović

24.12.2022. 15:12
Uvođenje eura: Što nas čeka u razdoblju prilagodbe i tzv. dvojnog optjecaja? Evo svih detalja

Foto: Mateo LevakJoš je tjedan dana do uvođenja eura kao službene valute plaćanja u Hrvatskoj. Sa Stare na Novu godinu će se preko noći svi kunski depoziti i gotovina na računima u bankama pretvoriti u eure, po već poznatom fiksnom konverzijskom tečaju od 7,53450.


Isto tako će se konvertirati svi depoziti i krediti, kao naravno i cijene, pri čemu su cijene još od rujna dvojno iskazane. Takve, dvostruke cijene, bit će iskazivane još cijelu iduću godinu, kako bi se potrošači lakše snašli i navikli na novu valutu, no morat će naravno plaćati eurima.


Iako se euro uvodi 1. siječnja, građanima je što se plaćanja tiče ostavljeno razdoblje prilagodbe od dva tjedna, tzv. razdoblje dvojnog optjecaja unutar kojeg se do 14. siječnja u ponoć može još plaćati i kunama, ali im prodajna mjesta moraju uzvratiti eure, odnosno samo u iznimnom slučaju, kad baš nemaju eura, ne moraju.


Opskrba gotovinom
S obzirom na to da je dio bankomata već ugašen, građani mogu od 15. prosinca do 15. siječnja koristiti bilo koji bankomat bilo koje banke u Hrvatskoj koji radi i neće im se naplatiti naknada.


Do 31. prosinca bankomati će, oni koji rade, isplaćivati kune, a od 1. siječnja isključivo eure. Trebali bi to činiti već prvog dana nove godine.


Budući da će s prelaska sa Stare na Novu godinu limitirano raditi dio bankarskih usluga, bankomati, internetsko bankarstvo, kartice, građanima se preporuča da se opskrbe gotovinom kako bi imali novac za sitnija plaćanja za novogodišnju noć.


Tranzicija

15. prosinca do 15. siječnja


Dio bankomata izvan funkcije, bez naknade za podizanje gotovine na tuđem bankomatu


S 31. prosinca na 1. siječnja


Sve cijene, krediti, depoziti, kao i sva gotovina i kunski novac na računima konvertiraju se u euro po fiksnom konverzijskom tečaju 7,5345


1. siječnja


Uvodimo euro, euro postaje službena valuta plaćanja


1. do 14. siječnja


Razdoblje dvojnog optjecaja u kojem građani još mogu plaćati i kunama, ali bi prodajna mjesta morala uzvraćati eure

Ta gotovina može dakle biti i kunska i eurska, jer će i kada uđemo u 2023. još dva tjedna moći plaćati i kunama. Općenito se preporuča bezgotovinsko kartično plaćanje kad god je moguće. S obzirom na to da je euro u Hrvatskoj i otprije valuta u kojoj se najviše štedi, građanima nije strana.


No, građani se mogu, baš zbog ovog prijelaznog razdoblja, za početak opskrbiti početnim paketićima eura hrvatskih eurokovanica koje mogu kupiti u bankama, Pošti i Fini, te su mnogi to već i učinili.


Po transakciji mogu kupiti dva paketa u protuvrijednosti po 100 kuna (13,28 eura po paketu). U paketu se nalaze 33 kovanice eura s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i vrijednosti.


U njemu su tri kovanice od dva eura, tri kovanice od jednog eura, pet kovanica od 50 centi, pet kovanica od 20 centi, pet kovanica od 10 centi, tri kovanice od pet centi, četiri kovanice od dva centa i pet kovanica od jednog centra.


Sitni apoeni će za sitnija plaćanja oko Nove godine vjerojatno najviše i trebati. I tvrtke kupuju početne pakete, te u bankama rezerviraju unaprijed sredstva u eurima kako bi odmah imale za poslovanje.


To je najvažnije za trgovce i prodajna mjesta koja su izravno u kontaktu s potrošačima jer će za njih ta prva dva tjedna 2023., što je razdoblje dvojnog optjecaja, biti najizazovnija.


Strah od krivotvorina


Uz eure, trgovci će morati primati i kune, a uzvraćati u eurima, što znači da će imati dvojne kase i morat će biti strpljivi i oprezni.


Kako se neslužbeno može čuti iz nekih trgovačkih lanaca, posebna se pozornost pridaje opasnosti od krivotvorina jer navodno, kada neka zemlja uvodi novu valutu, to tržište postaje pravi mamac za takvu vrstu zlouporaba, pa su se poduzele radnje da se to spriječi (detektori i slično).


Međutim, puno je i na građanima, potrošačima – na njima je da se upoznaju s novom valutom u sitnijim apoenima kako bi se što bolje snašli.


Obavijesti i preporuke

● građani mogu prije Nove godine donijeti novac u banke i čekati 1. siječnja za konverziju, a besplatno mogu promijeniti kune tijekom 2023. u bankama, Fini i pošti


● u HNB-u građani mogu kovanice besplatno promijeniti do 1. siječnja 2026., dok za novčanice imaju neograničen rok zamjene (zauvijek)


● cijene će biti dvojno iskazane do kraja 2023.


● početni paketi eura mogu se kupiti u bankama, pošti i Fini


● na novogodišnju noć treba imati nešto gotovine (eurske ili kunske), suzdržati se od većih plaćanja, zbog ograničenog pristupa bankarskim uslugama na 30. i 31. 2022. i 1. 1. 2023., te mogućim manjim kartičnim limitima


● kratki prekidi u mogućnosti plaćanja karticama očekuju se u noći 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i poslije ponoći


● za vrijeme novogodišnjeg vikenda, internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno

S obzirom da »sitni euri« vrijede više od »sitnih kuna«, cifre će biti manje. Kovanice će »dobiti« na važnosti, a naši novčanici na težini.


Bit će možda potrebni i veći novčanici, za toliki kovani novac. Građani koji raspolažu većim iznosima kunske gotovine trebali bi ga promijeniti u eure, a mogu naravno i u neku drugu valutu po želji, jer kuna uskoro izlazi iz optjecaja.


Najjednostavniji način, koji sugerira i Hrvatska narodna banka, je da se kunska gotovina uoči Nove godine položi na račun u nekoj od banaka i čeka 1. siječnja, kada će se, opet po konverzijskom tečaju, kune pretvoriti u eure.


Kune je, bez naknade, moguće zamijeniti i u Hrvatskoj pošti i u Fini. Ono što je najbitnije je da će se na isti način, i u bankama, i u Pošti, i u Fini, kune u eure, u pravilu bez naknade, moći mijenjati i tijekom cijele 2023. godine.


Besplatno će se (bez naknade) građanima po istom tečaju na šalterima zamijeniti 100 novčanica i 100 kovanica kuna po transakciji.


Ako je veći broj novčanica i kovanica od navedenog, banka će, upozoravaju iz Hrvatske udruge banaka, naplatiti svoju naknadu.


Iz HUB-a još jednom podsjećaju i da dakle tijekom cijele 2023. građani mogu doći u banku u kojoj imaju tekući ili žiroračun, donijeti kune i položiti ih besplatno na račun i te će kune biti konvertirane u eure.


U HNB-u zauvijek


No, i nakon tog razdoblja kune će se moći zamijeniti, i to u samoj Hrvatskoj narodnoj banci. Od 1. siječnja 2024. HNB će besplatno zamjenjivati gotov novac kune za gotov novac eura uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i to: novčanice kune bez vremenskog ograničenja, a kovanice kune još tri godine odonda, dakle do 1. siječnja 2026. godine.


Što će se desiti s kovanicama i novčanicama kuna? U HNB-u su potvrdili da će se novčanice kuna polako uništavati rezanjem, a kovanice nakon tri godine prodavati kao metal. Dakle, od dana uvođenja eura 1. siječnja 2023., rok za građane za zamjenu kuna u eure u bankama, pošti i Fini (u pravilu besplatno) je do 1. siječnja 2024.


No, i nakon tog perioda građani mogu svoje kune, ako ih tada još budu imali, besplatno zamijeniti u HNB-u, i to kovanice do 1. siječnja 2026., a novčanice – neograničeno.


Od Nove godine i plaće i mirovine dobivat ćemo, naravno, u eurima. Sva plaćanja, na prodajnim mjestima, režije, davanja i drugo, do 14. siječnja građani imaju pravo obaviti i u kunama, bez obzira na valutu koja je navedena na računu.


Institucija u kojoj plaćaju trebala bi uzvratiti isključivo eure. No, od 15. siječnja svi ćemo morati plaćati samo eurima. Plaće i mirovine također će od Nove godine naravno biti isplaćivane u eurima, a ako je nekome ostalo kunske gotovine, može je još cijelu iduću godinu besplatno zamijeniti u bankama, pošti i Fini.


Cijene će još cijelu 2023. biti, osim u eurima u kojima će se morati i plaćati, iskazane i u kunama. Naime, razdoblje obveznog dvojnog iskazivanja cijena koje je počelo 5. rujna ove godine, završava tek krajem iduće godine.