Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

38 C°

VELIKA AKCIJA

Uskok pokrenuo istragu protiv skupine koja je izdavala lažne vozačke dozvole

Autor: Hina

14.06.2023. 16:09
Uskok pokrenuo istragu protiv skupine koja je izdavala lažne vozačke dozvole

Foto: IlustracijaUskok je na temelju prijave zagrebačke policije pokrenuo istragu protiv 20 hrvatskih državljana, jedne autoškole i ustanove za obrazovanje odraslih zbog sumnje na izdavanje nevjerodostojnih svjedodžbi za profesionalne vozače kojom je skupina zaradila najmanje 85.151 euro. Tužiteljstvo je priopćilo da se okrivljenici sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i pomaganje u zlouporabama i krivotvorenjima, a sve u sastavu zločinačkog udruženja. Policijska uprava zagrebačka (PUZ) navodi kako se okrivljenici sumnjiče da su nakon udruživanja omogućavali stjecanje uvjerenja o osposobljenosti te svjedodžbe o provedenoj periodičkoj izobrazbi, neovisno o stvarnom pohađanju osposobljavanja. Dodaje da su u akciji u koordinaciji s Uskokom sudjelovali Pnuskok te zadarska, karlovačka, sisačka, krapinska, bjelovarska, brodska, požeška i vukovarska policija.


Mediji su izvijestili da je riječ o vlasnicima autoškola i učilišta za osposobljavanje za vozače te posrednicima koji su pronalazili kupce lažnih potvrda. Dodaju da su oko 500 lažnih svjedodžbi kupovali vozači kamiona, autobusa te za prijevoz opasnog tereta  po cijeni od 80 do 750 eura.


Policija i Uskok preciziraju da je prvoosumnjičeni 41-godišnjak od siječnja do lipnja ove godine, na području Zagreba i drugdje u Hrvatskoj, povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike radi kontinuiranog izdavanja lažnih svjedodžbi za dogovoreni novčani iznos. Uskok sumnja da je 41-godišnjak, između ostalih, povezao u zajedničko djelovanje 37-godišnju administrativnu tajnicu autoškole, 39-godišnjeg predavača prometa u autoškoli, kao i 17 posrednika, a sve radi stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi. Njih troje su potom, prema sumnjama Uskoka, sačinjavali svjedodžbe i uvjerenja koja su putem posrednika dostavljali vozačima na čija imena glase.


Policija - ilustracija

Foto: Ilustracija


Osumnjičenici predani pritvorskom nadzorniku
Tužiteljstvo i policija ističu da su na taj način pribavili najmanje 85.151 euro koje je 41-godišnjak međusobno podijelio s ostalim okrivljenicima sukladno dodijeljenim ulogama.


U policiji dodaju da je tijekom kriminalističkog istraživanja provedeno više osobnih pretraga, pretraga vozila, domova i drugih prostorija te pretrage poslovnih prostorija tijekom kojih je oduzeto više mobitela, novca i poslovne dokumentacije.


Policija je nakon dovršenog istraživanja podnijela Uskoku kaznenu prijavu, dok su osumnjičenici predani pritvorskom nadzorniku. Uskok je nadodao da  je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.


motoristi_policija7

Foto: Zvonko KUCELIN