Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PALESTINSKO-IZRAELSKI SUKOB

UN pozvao na ‘nepovratan’ korak prema rješenju dvije države

Autor: Hina

29.11.2023. 17:15
UN pozvao na ‘nepovratan’ korak prema rješenju dvije države

Foto: ReutersUjedinjeni narodi pozvali su u srijedu međunarodnu zajednicu da krene prema dvodržavnom rješenju za palestinsko-izraelski sukob rekavši da bi Jeruzalem trebao služiti kao glavni grad dviju država.


“Davno je prošlo vrijeme da se na odlučan, nepovratan način krene prema rješenju s dvije države, na temelju rezolucija Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu”, rekla je Tatiana Valovaya, glavna direktorica ureda UN-a u Ženevi, održavši govor čiji je autor glavni tajnik Antonio Guterres.


Dodala je da bi to značilo da “Izrael i Palestina žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti, uz Jeruzalem kao glavni grad dviju zemalja”.
Komentari su se vremenski poklopili s Međunarodnim danom solidarnosti s palestinskim narodom, koji je ustanovio UN, a obilježava se svake godine.


Označava odobrenje Opće skupštine Ujedinjenih naroda za plan o podjeli Palestine na arapsku i židovsku državu i o međunarodnoj vladavini nad Jeruzalemom.


Pozivi na dvodržavno rješenje porasli su nakon napada na Izrael 7. listopada u kojima su naoružani pripadnici Hamasa ubili 1200 ljudi i uzeli 240 talaca, nakon čega je slijedilo izraelsko bombardiranje i kopnena ofenziva na Gazu kojom vlada Hamas.


Izraelske snage su u bombardiranju i kopnenoj ofenzivi ubile više od 15.000 ljudi, prema palestinskim zdravstvenim vlastima u gusto naseljenoj enklavi.


Sporazum o dvije države stvorio bi državu za Palestince na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze uz Izrael. Izrael je rekao da se palestinska država mora demilitarizirati kako ne bi ugrožavala njezinu sigurnost.


Palestinci žele da istočni Jeruzalem, koji uključuje mjesta u starom gradu sveta muslimanima, židovima i kršćanima, bude glavni grad njihove države. Izrael kaže da Jeruzalem treba ostati njegova “nedjeljiva i vječna” prijestolnica.


Ibrahim Khraishi, palestinski veleposlanik pri UN-u u Ženevi, rekao je da je trenutni sukob poslužio kao poziv na buđenje međunarodnoj zajednici da podrži dvodržavno rješenje.


“Rješenje s dvije države je teško nakon (izraelskog) naseljavanja i smanjivanja (teritorija), ali je ipak moguće ako postoji volja”, rekao je. “Sada je trenutak. I usput, dobar je za Izrael. Ako ne prihvate ideju, bit će prekasno za njih, ne za nas”, dodao je.