Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

RAZMJENA TALACA

Posljednji je dan primirja između Izraela i Hamasa, obje strane žene produljenje

Autor: Hina

27.11.2023. 08:58
Posljednji je dan primirja između Izraela i Hamasa, obje strane žene produljenje

Foto: ReutersPrimirje između Izraela i Hamasa danas ulazi u svoj četvrti i posljednji dan, ali velika je mogućnost da će biti produljeno. Vijesti o tome dolaze s obje strane, a dodatno vrijeme za prekid vatrenih djelovanja ima potporu ključnih partnera, uključujući SAD i Katar.


Hamas je u priopćenju već najavio da želi “produžiti primirje nakon završetka četverodnevnog razdoblja, kroz ozbiljne napore da se poveća broj onih koji će biti pušteni iz zatvora”.


Inače, dogovoreno primirje već uključuje odredbu o produženju za jedan dodatni dan za svakih deset novih talaca koje je Hamas spreman osloboditi. Prvotni dogovor, podsjetimo, podrazumijeva da će Hamas osloboditi pedeset, a Izrael 150 zarobljenika.


Katar se nada produljenju
Nadu u produljenje primirja službeno je izrazio i Katar.


“Ono čemu se nadamo jest da će nam zamah koji je proizašao iz oslobađanja… i iz ovog četverodnevnog sporazuma omogućiti produljenje primirja nakon ova četiri dana, te da ćemo ući u ozbiljnije razgovore o ostatku talaca”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Katara, Majed Al-Ansari za CNN.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je sinoć predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu kako je mogućnost produljenja primirja s Hamasom “dobrodošla” u zamjenu za daljnje oslobađanje deset talaca dnevno iz Gaze.


“Večeras smo vratili još jednu skupinu talaca – žene i djecu, i dirnuti smo iz dubine srca, cijela nacija, kada vidimo ovo ponovno okupljanje obitelji. To jednostavno dirne dušu. ostoji i nacrt koji kaže da je moguće osloboditi dodatnih deset talaca svaki dan. To bi bilo dobrodošlo”, rekao je Netanyahu u izjavi objavio je Ured premijera na X, nekadašnjem Twitteru.


‘Punom snagom’


Netanyahu je, međutim, najavio da će kad primirje istekne, Izrael punom snagom krenuti u ostvarenje svojih ciljeva.


“Želimo eliminirati Hamas, osigurati da se Gaza više neće vratiti u ono što je bila i – naravno – osloboditi sve naše taoce. Nastavit ćemo do kraja, do pobjede. Ništa nas neće zaustaviti”, dodao je.


Dosad su oslobođene po tri skupine izraelskih talaca iz Gaze, odnosno palestinskih zatvorenika i pritvorenika iz izraelskih zatvora.


Izrael je jučer oslobodio 39 zatvorenika i pritvorenika iz ukupno sedam izraelskih zatvora. Grupa je uključivala dječake od 18 godina i mlađe; dvojica imaju 15 godina, a jedan, najmlađi oslobođen, ima 14 godina.


Čak 23 od njih držani su u takozvanom “administrativnom pritvoru”, u kojem nije postojala nikakva optužba protiv njih, niti je njihov slučaj bio predmet nekog pravnog postupka.