Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

SOLTSY-2

Ukrajinski dronovi uništili ruski strateški bombarder, Tupoljeva progutala vatrena buktinja

Autor: Portal NL

20.08.2023. 19:00
Ukrajinski dronovi uništili ruski strateški bombarder, Tupoljeva progutala vatrena buktinja

Foto: TwitterRuski strateški bombarder Tupoljev Tu-22M3 uništen  je u napadu ukrajinskih dronova na rusku zračnu bazu Soltsy-2 u Novgorodskoj oblasti, gotovo 700 kilometara udaljenoj od granice s Ukrajinom. Napad dronovima dogodio se jučer, a danas su objavljene prve fotografije jednog Tupoljeva u plamenu u spomenutoj zračnoj bazi.


Rusko Ministarstvo obrane ranije je potvrdio “oštećenje jednog aviona”. Međutim, kako se vidi na fotografijama, vatrena buktinja u potpunosti je “progutala” Tupoljeva.

Bombarderi Tu-22M3, NATO pozivne oznake Backfire, koristila je sovjetska mornarička avijacija u protubrodskim misijama, a 2021. godine ruske zračne snage imale su 66 aktivna bombardera.


Naoružani raketama dugog dometa Kh-22, originalno su trebali biti glavna udarna snaga protiv američkih grupa nosača aviona.Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu prvi put su korišteni u bombardiranjima Mariupolja i branitelja Azovstala bombama od 3 tone.


Potom su, naoružani prastarim  i nepreciznim protubrodskim raketama Kh-22 bombardirali trgovačke centre i druge civilne ciljeve po ukrajinskim gradovima.Jedan Tu-22M3 već je oštećen u napadu ukrajinskih dronova 5. prosinca 2022. godine na zračnu bazu Dyagilevo. Identificiran je kao RF-34110, a na snimkama se vidi da je pretrpio oštećenja na motoru i stražnjem rubu stabilizatora.