Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Državna matura

Učenici koji otkriju identitet više se neće kažnjavati poništavanjem ispita

06.12.2022. 14:08
Učenici koji otkriju identitet više se neće kažnjavati poništavanjem ispita

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELLUčenici koji na ispitima državne mature otkriju svoj identitet na bilo koji način, od sljedeće godine više neće biti kažnjeni poništavanjem tog ispita, jedna je od predloženih izmjena i dopuna Pravilnika o polaganju državne mature predstavljenih u utorak na konferenciji za novinare.


“Zabrana da se pristupnici potpisuju imenom i prezimenom ili na bilo koji drugi način otkrivaju identitet i dalje ostaje, no odredbu kao sankciju riješit ćemo na drugačiji način”, rekao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.


Tako će ocjenjivač, koji dobije ispit potpisan imenom i prezimenom ili je na njemu drugi način otkriven identitet, taj ispit vratiti, a službe koje kontroliraju stavit će naljepnicu na ime i prezime i ispit dati drugom ocjenjivaču.
“Tako bi se trebala osigurati objektivnost ocjenjivanja”, kazao je Filipović.


U izmjenama i dopunama pravilnika koje su upućene u javno savjetovanje, proširena je lista nedozvoljenih predmeta na ispitima državne mature, pa uz mobitel, učenici za pisanje ispita državne mature neće smjeti imati ni pametne satove te ostale audio i video uređaje.


Precizirana je definicija neprimjerenih sadržaja prema kojoj su to vulgarni znakovi, prijetnja i simboli koji imaju diskriminirajući sadržaj o rasnoj, vjerskoj, etničkoj i spolnoj osnovi.


U slučaju korištenja tehnologije poništavaju se svi ispiti, a u slučaju neprimjerenih sadržaja poništava se ispit koji se piše, kazao je Filipović.


Na maturi 2023. prvi puta nakon 13 godina bit će jedinstven ispit iz hrvatskog jezika, a esej je ponovno uvjet za prolaz. U pravilniku među predmetima za koje se navodi da se polažu u dvije razine ostaju matematika, strani jezik i latinski.


Promjena je što se više neće navoditi ljetni i jesenski rok jer, naglasio je ravnatelj NCVVO-a, godišnja doba ne odgovaraju realnosti. Ljetni rok postaje prvi rok, a jesenski rok – drugi rok.


Također, izmjenama i dopunama definirano je da u izvanrednim situacijama lokaciju pisanja određuje NCVVO. U pravilniku ostaje osnovna i viša razina, a briše se podvarijanta a i b razine.


“Nakon javnog savjetovanja u zakonskom roku, ukoliko Ministarstvo prihvati, ovim izmjenama i dopunama ćemo imati sve promjene koje će, vjerujem, olakšati i nama u Centru, i ocjenjivačima i predmetnim koordinatorima, ali i pristupnicima”, istaknuo je Filipović.


Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izrazio je uvjerenje da su ove izmjene i dopune korak prema naprijed kako bi problema i nedoumica na državnim maturama bilo što manje.