Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZADARSKE ŠKOLE

Zbog utakmice se skraćuje nastava, a omogućit će se i gledanje nogometa u školi

Autor:

22.11.2022. 15:37
Zbog utakmice se skraćuje nastava, a omogućit će se i gledanje nogometa u školi

Foto: Arhiva ZLDa je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu potvrđuje i nedavna odluka Strukovne škole Vice Vlatkovića u kojoj je nakon sastanka Nastavničkog vijeća odlučeno da se u srijedu, 23. studenog, na dan kada hrvatska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Katru igra svoju prvu utakmicu, održi skraćena nastava.


Doduše, i ministar obrazovanja Radovan Fuchs je u petak, tijekom boravka u Škabrnji, na pitanje hoće li škole imati skraćenu nastavu, po uzoru na Hrvatski sabor koji je uzeo stanku za vrijeme održavanja utakmice, izjavio kako je odluka na školama, ali i da se nastava u slučaju da se, zbog utakmice ne održi, mora nadoknaditi.


Tihomir Tomčić, ravnatelj »Vlatkovića« jučer je za medije bio najtraženija osoba. Prva je ovo od 1300 hrvatskih škola koja je donijela ovakvu odluku, a roditelji učenika o skraćenju nastave su obaviješteni u nedjelju.
– Prije 10-ak dana, kada su učenici vidjeli raspored odigravanja utakmica, krenulo je iniciranje da im se dopusti gledanje prvenstva. Mi smo prije nekoliko dana, čak i prije izjave ministra, održali sjednicu Nastavničkog vijeća na kojoj smo donijeli jednoglasnu odluku o skraćenoj nastavi. Naravno, istu odluku morali smo iskomunicirati s roditeljima jer imamo više od 50 posto učenika – putnika, pa učenicima moramo ponuditi alternativu. Po informacijama razrednika, gotovo svi roditelji podržavaju ovu odluku, rekao je Tomčić.


Imaju pet dana viška


Svjestan je što učenicima, ali i ostalim ljubiteljima nogometa znači prva utakmica hrvatske reprezentacije, iste one koje je nakon osvajanja srebra u Rusiji dočekalo više od milijun ljudi.


– U nastavnoj godini imamo 180 radnih dana, a za provesti kompletnu nastavu i obraditi gradivo imamo ih 175, dakle pet dana viška koje možemo utrošiti na koji god način želimo, pa je sad smiješno govoriti o dva ili tri nastavna sata koja će učenici propustiti. Da se izrazim u brojkama, kod učenika trogodišnjih zanimanja to je nedostatak od 0,0013 posto ukupnog gradiva, a kod četverogodišnjih zanimanja 0,0017 posto. Istovremeno, veći problem mi predstavlja kada mi se razbole profesori matematike, fizike, inženjeri strojarstva, a zamjene za njih nema, naglasio je ovaj ravnatelj.


Smatra i kako je izjava ministra Fuchsa koji je dao školama na volju da skraćuju nastavu jedna od najboljih do sada jer je time pokazao kako je škola život te kako nije sve crno – bijeli svijet.


– Ima li smisla držati djecu na nastavi i predavati im gradivo dok su oni mislima u Katru, na mobitelima prate rezultat… Mislim da nema, dodaje Tomčić.


S druge strane, postoji mogućnost da bi za vrijeme utakmice veliki broj učenika ‘pobjegao s nastave’ ili ne bi došao u školu. Tragom ove odluke provjerili smo kako će nastavu održati i ostale škole u Zadru.


Denis Prusac, ravnatelj Tehničke škole kazao je kako danas imaju sjednicu Nastavničkog vijeća na kojoj će raspravljati hoće li nastava u srijedu biti skraćena.


U Gimnaziji Vladimira Nazora nastojat će, pak, učenicima omogućiti gledanje utakmice za vrijeme nastave.


– Nismo se još dogovorili hoće li nastava biti skraćena. Imamo televizor u svim učionicama, imamo mogućnost gledanja utakmice u školi i nastojat ćemo to napraviti na taj način da učenici ostanu u školi, rekla je Sandra Šango, ravnateljica Gimnazije Vladimira Nazora.


EBTŠ s redovitim rasporedom


U Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u srijedu će se nastava odvijati po redovitom rasporedu.


– Nema govora o skraćivanju nastave. Ako netko želi gledati utakmicu vrlo rado ćemo omogućiti učenicima da je pogledaju u školi, izjavila je Zdenka Sršen Juričević, ravnateljica.


U Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, prema riječima ravnateljice Jelene Gulan, nastava neće biti skraćena.


– Tko želi gledati utakmicu omogućit ćemo im to u školi, napravit ćemo pauzu, ako može Sabor možemo i mi, rekla je uz smijeh ova ravnateljica.


A hoće li se istim primjerom povesti i zadarske osnovne škole? Prema riječima Jasmine Matešić, ravnateljice OŠ Krune Krstića, nastava neće biti skraćena.


– Nema skraćene nastave, ako je taj dan ispit zakazan kako da skratimo nastavu. Vjerojatno ćemo organizirati u školi gledanje ove utakmice, ali pitanje je žele li nastavnici gledati nogomet, rekla je Matešić.


U OŠ Bartula Kašića u srijedu će nastava biti skraćena, ali ne zbog utakmice – već zbog predstave.


– Poklopilo nam se da imamo skraćenu nastavu jer naši učenici poslijepodne u katedrali Sv. Stošije, u čast Dana grada imaju predstavu, objasnila je ravnateljica Katica Skukan.


U svakom slučaju, ako mogu u Saboru uzeti stanku za gledanje utakmice hrvatske reprezentacije zbog čega i učenici i profesori, a i ostali koji to mogu, ne bi slijedili njihov primjer?!