Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

STRAŠNE BROJKE

U zadnjih 10 godina u svijetu ubijeno skoro tisuću novinara

Autor: Hina

05.11.2022. 10:37
U zadnjih 10 godina u svijetu ubijeno skoro tisuću novinara

Foto: Pixabay/IlustracijaU posljednjih 10 godina ubijeno je 958 novinara, objavio je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk.


U istom razdoblju ih je više od tisuću završilo u zatvorima, kazao je Türk na početku konferencije o zaštiti novinara u Beču u petak.


“Ti su brojevi neprihvatljivi”, rekao je.
Skup su organizirali UN i austrijsko ministarstvo vanjskih poslova kako bi obilježili desetu godišnjicu UN-ova akcijskog plana za sigurnost novinara.


Zaštita medijskih profesionalaca


Türk smatra uspjehom što su tijekom postojanja akcijskog plana u pedesetak zemalja stvoreni ili ojačani mehanizmi za zaštitu medijskih profesionalaca.


Iako je posljednjih godina broj ubijenih novinara u padu, potrebno je uložiti mnogo više napora u zaštitu novinara, kazao je.


“Svaka prijetnja novinarima prijetnja je mojim pravima, vašim pravima i svačijem pravu na slobodu informiranja, mišljenja i izražavanja”, naglasio je Türk.


Zatražio je da se vlasti aktivnije bore protiv nasilja prema novinarima. Od 2006. godine samo je 13 posto ubojstava povezanih s medijima uspješno procesuirano, kazao je.