Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NOVINARKE U ZATVORU

Iranski novinari traže oslobađanje njihovih dviju kolegica iz zatvora

Autor: Hina

30.10.2022. 18:58
Iranski novinari traže oslobađanje njihovih dviju kolegica iz zatvora

Više od 300 iranskih novinara je u nedjelju zatražilo puštanje dvije kolegice zatvorene zbog izvještavanja o Mahsi Amini, čija je smrt u pritvoru izazvala prosvjede, koji predstavljaju jedan od najvećih izazova za vlasti u zadnjih nekoliko desetljeća.
Njihov zahtjev objavljen je u iranskom dnevnom listu Etemad i drugim novinama u nedjelju.


Niloofar Hamedi je fotografirala Aminine roditelje zagrljene ispred bolnice u Teheranu, gdje je njihova kći ležala u komi.


Fotografija, koju je Hamedi objavila na Twitteru, je bila prvi znak svijetu da nešto nije u redu s Amini, koju je tri dana ranije pritvorila iranska ćudoredna policija zbog onoga što su smatrali neprimjerenom odjećom.


Elaheh Mohammadi je izvještavala o Amininom sprovodu u njenom kurdskom rodnom gradu Saqqezu, gdje su prosvjedi započeli.


Iransko ministarstvo informiranja i obavještajne organizacije Revolucionarne garde su u petak u zajedničkoj izjavi optužili Hamedi i Mohammadi da su strani agenti američke Središnje obavještajne agencije (CIA).


Uhićenja su u skladu sa službenim narativom da zakleti neprijatelji Irana, Sjedinjene Američke Države, Izrael i druge zapadne sile i njihovi lokalni agenti, stoje iza nemira i da nastoje destabilizirati zemlju.


Najmanje 40 novinara je pritvoreno u proteklih šest tjedana, prema skupinama za zaštitu ljudskih prava, i ta brojka raste.


Prvotni bijes izazvan zbog Aminine smrti 16. rujna prerastao je u veliku pobunu ljudi iz svih slojeva društva.


Studenti i žene su odigrali značajnu ulogu, pri čemu žene spaljuju svoje pokrove dok  gomile pozivaju na smrt vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija i rušenje Islamske Republike, koja je gušila svaku oporbu od revolucije 1979. godine.


Nema znakova koji upućuju na to da će gušenje smanjiti bijes naroda, čak i nakon što je zloglasni vođa Revolucionarne garde upozorio prosvjednike da će subota biti njihov posljednji dan izlaska na ulice, što je bilo najstrože upozorenje dosad.