Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ministar

U nekoliko dana iza rešetaka završilo pet policajaca, što se događa? Oglasio se Božinović

Autor: Portal Novi list

14.02.2023. 21:33
U nekoliko dana iza rešetaka završilo pet policajaca, što se događa? Oglasio se Božinović

Foto: Jurica Galoić/PixsellMinistar Davor Božinović u Dnevniku Nove TV o uhićenom načelniku, slučaju Zambija ali i izmjenama zakona o kaznenom postupku: ”Nema govora o udaru na slobodu medija, mediji ovdje uopće nisu predmet”


Uhićen je načelnik policijske postaje u Sisku, a sumnjiči ga se za trgovanje utjecajem. U samo nekoliko dana to je već peti policajac koji je završio iza rešetaka, a kako gleda na tu, ali i još neke pojave u društvu, objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem.


”Gledam na ovo prije svega kao način na koji policija funkcionira, pogotovo kad je u pitanju raščišćavanje negativnih pojava unutar vlastitih redova.
Policija je poznata kao državna institucija koja je vrlo rigorozna prema svojim pripadnicima, onima koji ne postupaju sukladno pravilima i tu nema oprosta jer policija da bi imala povjerenje javnosti mora pokazati da takve pojave u svojim redovima ne trpi”, istaknuo je Božinović.


Hoće li bivši načelnik i dalje biti policajac?


Naglasio je i da je pitanje je hoće li bivši načelnik dalje biti policajac: ”Ne mogu govoriti unaprijed što će pokazati postupci koji slijede. Međutim, znamo da je uvijek bilo takvih pojava, a činjenica je da mi to u ovom mandatu efikasno otkrivamo”.


U prilog tome iznio je nekoliko statističkih podatka: ”U zadnjih pet godina oko 500 slučajeva disciplinskih postupaka se pokreće protiv policijskih službenika. Negdje 80 odgovara udaljenjem iz dužnosti, a 20 ih izgubi posao.


Dakle, to govori da jednostavno da prag tolerancije kad je policijski posao u pitanju je vrlo visok. Dakle, ono što možda u nekom drugom poslu ili običnom životu ne bi bili ozbiljniji prekršaji, ali u policiji, odnosno MUP-u, mi to ne trpimo i nećemo trpjeti”.


‘To je jedini put da se poveća povjerenje javnosti prema policiji. Drugog puta nema”, naglasio je Božinović i dodao: ”Možete reći da ništa od ovoga što je otkriveno nije procesuirano, da nije izašlo u javnost, možda bi bila percepcija bolja jer bi ljudi mogli zaključiti da tamo sve funkcionira.


Znamo da u svakoj instituciji ne funkcionira sve kako bi trebalo pa događaju se takve stvari i u policiji, ali mi ih rješavamo. Ponavljam, ne znam za neku instituciju koja je tako stroga i učinkovita u uklanjanju ovakvih pojava u svojim redovima”


O Hrvatima utamničenim u Zambiji


Što se tiče slučajeva u Zambiji, istaknuo je interes djeteta, a oko međunarodne suradnje je rekao da se prije svega to radi preko međunarodnih institucija poput Interpola.


”Izvidi su tajni, međutim, ja o tome niti znam, niti mogu govoriti. No, ono što moramo imati u vidu jest da je ovo jedna delikatna situacija koja uključuje djecu i posvajatelje”, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.


”Aktualni slučajevi su ono što je, koliko je meni poznato, predmet interesa policije koja to sve radi u koordinaciji s USKOK-om, ali moramo voditi računa i o činjenici da iz raznih zemalja uključujući afričke zemlje i DR Kongo već imamo djecu koja su ovdje godinama i aklimatizirala su se te su hrvatski državljani”, podsjetio je.


Policija će, dodao je, ”sigurno propitkivati sve što je u interesu pravne države, no u interesu je i zaštita najboljeg interesa djeteta – to ne smijemo izgubiti iz vida u ovoj situaciji”.


Kad je riječ o suradnji s međunarodnim policijskim organizacijama prije svega s Interpolom, kazao je da je ta suradnja praktička tu od prvoga dana: ”Međutim, ne možemo biti zadovoljni kvalitetom i svime onime što bi trebali biti odgovori na legitimna pitanja koja postavlja policijski sustav”.


“Nema govora o udaru na slobodu medija”


”Nema govora o udaru na slobodu medija, mediji ovdje uopće nisu predmet”, poručio je Božinović vezano uz izmjene zakona o kaznenom postupku (ZKP) i Kaznenog zakona (KZ), koje je dan ranije najavio premijer Andrej Plenković, a koje su pravni stručnjaci i HND ocijenili opasnim.


”Sloboda novinarstva, sloboda izvješćivanja je nešto što je zagarantirano i tako to treba i biti. Mediji niti su predmet nekakvih budućih istraživanja, ispitivanja i propitivanja. Mediji su tu da sa svim informacijama koje dođu do njih zapravo upoznaju javnost”, istaknuo je ministar i potpredsjednik Vlade.


”Policijski sustav je odgovoran za izvide i ako nešto probije izvide, koji su tajni, to sigurno šteti. Istraga je nejavna, nju provodi DORH, USKOK, i siguran sam da u zakonu već godinama ne bi stajala odredba o ne javnosti postupka kada bi on trebao biti potpuno otvoren.


Dakle, ako postoji ograničenje na one sudionike postupka, a to su DORH, osumnjičenici i njihovi odvjetnici, onda je pretpostavka da je to krug u kojem bi te informacije trebale cirkulirati”, objasnio je Božinović.


Cijeli razgovor pogledajte na portalu DNEVNIK.hr.