Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Istraga

U Bidenovoj rezidenciji nije nađeno ništa

Autor: Hina

01.02.2023. 21:26
U Bidenovoj rezidenciji nije nađeno ništa

Foto: ReutersAmeričko ministarstvo pravosuđa nije u srijedu pronašlo dokumente s oznakom tajnosti u ljetnikovcu predsjednika Joea Bidena u Rehobothu u Delawareu, no neki su materijali uzeti radi daljnje analize, rekao je Bidenov odvjetnik.


Jutarnji pretres agenata FBI-ja koji je trajao 3,5 sata produžetak je istrage o Bidenovom rukovanju povjerljivim dokumentima.


Prethodno su materijali pronađeni u njegovom domu u Wilmingtonu u Delawareu i u uredu u Washingtonu koji je koristio tijekom svoga potpredsjedničkog mandata u administraciji Baracka Obame, pa do predsjedničkih izbora.
“Nisu pronađeni dokumenti s oznakom tajnosti”, rekao je odvjetnik Bob Bauer. “U skladu s procesom u Wilmingtonu, ministarstvo pravosuđa uzelo je na daljnje razmatranje neke materijale i pisane poruke koje su vezane uz vrijeme kad je bio potpredsjednik”.


Izvor je potvrdio da je istragu provodio FBI, koji je dio ministarstva pravosuđa.


Istraga je izazvala političku glavobolju za Bidena, koji bi idućih tjedana ili mjeseci trebao objaviti da kreće u borbu za novi predsjednički mandat.


Predsjednik i njegova Demokratska stranka ostali su bez oružja protiv bivšeg predsjednika, republikanca Donalda Trumpa kod čije su kuće također pronađeni povjerljivi dokumenti.


Trump nije želi vratiti dokumente koji su u njegovom posjedu, zbog čega je FBI prošle godine pretresao njegovo imanje na Floridi.


Trump je najavio predsjedničku kampanju i na izborima 2024. bi se mogao sučeliti s Bidenom.


Glavni državni odvjetnik Merrick Garland je imenovao dva odvojena istražitelja da istraže Trumpovo i Bidenovo postupanje s tajnim dokumentima, s obzirom da obojica najavljuju sudjelovanje na predsjedničkim izborima.