Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Zbog tajnih dokumenata

Proveden planirani pretres Bidenovog ljetnikovca

Autor: Hina

01.02.2023. 19:29
Proveden planirani pretres Bidenovog ljetnikovca

Foto: ReutersAmeričko ministarstvo pravosuđa provodi planirani pretres ljetnikovca predsjednika Joe Bidena u Rehoboth Beachu, u državi Delaware, u vezi dokumenata s oznakom tajnosti, potvrdio je Bidenov odvjetnik, dodavši da predsjednik surađuje s pravosudnim vlastima.


“Pristali smo na suradnju”, rekao je Bidenov osobni odvjetnik Bob Bauer. Više informacija će se objaviti nakon što pretres bude završen, dodao je Bauer u priopćenju.


Ministarstvo je ranije pretražilo dom demokratskog predsjednika u Wilmingtonu i ured koji je koristio.
U siječnju je pronađena manja količina tajnih dokumenata u njegovoj garaži u Wilmingtonu, Delaware.


Nakon otkrića desetak dokumenata takvog tipa u nekadašnjem uredu Joe Bidena u Washingtonu kojim se služio dok je bio potpredsjednik, njegovi odvjetnici pregledali su dvije njegove privatne rezidencije u koje su arhivi “mogli biti premješteni tijekom tranzicije od 2017”., priopćio je tada posebni savjetnik Bijele kuće Richard Sauber.


Protuzakonito je svjesno premjestiti ili zadržati tajne dokumente, iako ni sadašnji ili prethodni predsjednik ili potpredsjednik nisu optuženi za bilo kakav prijestup.


Tajni dokumenti također su pronađeni u domovima bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog zamjenika Mikea Pencea.


Biden je rekao da će surađivati s istragom, a Pence je rekao da preuzima odgovornost za pronađene dokumente.


Trump se opirao povratu dokumenata koji su u njegovom posjedu, zbog čega je FBI prošle godine pretresao njegovu kuću i imanje na Floridi.


Glavni državni odvjetnik Merrick Garland je imenovao dva odvojena istražitelja da istraže Trumpovo i Bidenovo postupanje s tajnim dokumentima, s obzirom da obojica najavljuju sudjelovanje na predsjedničkim izborima 2024.


Garland je istaknuo da će bivši državni odvjetnik u Marylandu Robert Hur biti posebni istražitelj za Bidena.


Američke vlasti ponekad imenuju posebne istražitelje za politički osjetljive slučajeve koji svoje zadatke obavljaju uz određeni stupanj neovisnosti o ministarstvu pravosuđa.


Garland je u studenom imenovao Jacka Smitha posebnim istražiteljem za nadgledanje istraga ministarstva pravosuđa povezanih s odnosom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema povjerljivim dokumentima i njegovim nastojanjem da poništi rezultate izbora 2020.


Posebni istražitelji ponekad, ali ne uvijek, podižu kaznene prijave.


Zakon iz 1978. obvezuje i američke predsjednike i potpredsjednike da svu dokumentaciju, e-mail poruke, pisma i radne dokumente predaju Nacionalnom arhivu.