Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

POSJET

Turski predsjednik Erdogan u posjetu Mađarskoj

Autor: Hina

20.08.2023. 12:23
Turski predsjednik Erdogan u posjetu Mađarskoj

Foto: ReutersTurski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je na poziv mađarskog premijera Viktora Orbana u posjetu Mađarskoj, prenijela je mađarska novinska agencija MTI. Čelnici dviju zemalja će se sastati u Orbanovom uredu, a teme razgovora će uključivati sigurnost, obrambenu industriju i gospodarska pitanja, objavio je glasnogovornik premijera. Također će se baviti pripremama za sljedeći sastanak mađarsko-turskog vijeća za stratešku suradnju na visokoj razini, koji će se održati krajem godine.


Mađarska i Turska su jedine od 31 članice NATO saveza, koje još uvijek nisu ratificirale protokole o pristupanju Švedske savezu i nije jasno hoće li to biti jedna od tema razgovora tijekom Erdoganovog posjeta, piše slovenska agencija STA. Turski predsjednik je na srpanjskom samitu saveza u Vilniusu kazao da će Turska ujesen ratificirati švedske pristupne protokole, što je prema pisanju mađarskog portala Telex iznenadilo politički vrh u Budimpešti. Već idućeg dana je mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto rekao da je mađarska ratifikacija švedskog pristupanja NATO-u nakon prestanka turske blokade “čisto tehničko pitanje”.


Erdogan je u Budimpešti posljednji put bio u studenom 2019., a zadnjih se nekoliko godina u više navrata susreo s Orbanom. Mađarski premijer je prisustvovao Erdoganovoj inauguraciji nakon što je turski predsjednik na izborima krajem svibnja osvojio novi petogodišnji mandat. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je ovog vikenda također u posjetu Mađarskoj, a predviđa se da će se u nedjelju zasebno sastati s Orbanom i Erdoganom, prenijela je STA. Tanjug piše da će se s Orbanom susresti i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji s Vučićem i srpskom članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović u Mađarskoj borave u povodu mađarskog Dana državnosti i otvaranja Svjetskog prvenstva u atletici u Budimpešti.