Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sramotan potez Šveđana

Erdogan jasno poručuje: "Nakon što su zapalili Kuran u Stockholmu, definitivno ne mogu računati na nas glede pristupanja NATO-u"

Autor: Hina

23.01.2023. 19:42
Erdogan jasno poručuje:

Foto: ReutersŠvedska ne može računati na potporu Turske za ulazak u NATO nakon što je ekstremno desni političar spalio primjerak Kurana u Stockholmu, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.


“Ako ne pokažete poštovanje prema Republici Turskoj ili vjerskim uvjerenjima muslimana, onda ne možete dobiti nikakvu podršku od nas po pitanju NATO-a”, rekao je Erdogan u Ankari.


Švedskoj je potrebno odobrenje Turske da postane članica NATO-a.
Napetosti između dviju zemalja porasle su posljednjih tjedana zbog čega se prolongirao put prema NATO-u Švedske.


Rasmus Paludan, protuislamski političar i aktivist iz Danske održao je manji prosvjed u švedskoj prijestolnici u subotu.


Prema švedskim medijima spalio je Kuran blizu turskog veleposlanstva.


Erdogan je kazao da je to “sramota”.


Švedska i susjedna Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.


Svih 30 članica NATO-a mora ratificirati švedsko članstvo u NATO-u, a to do sada nisu učinile još samo Turska i Mađarska.


Turska optužuje Švedsku za podupiranje skupina koje smatra terorističkima – Kurdistansku radničku partiju i organizaciju Fethullaha Gulena koju smatra odgovornom za neuspješni vojni puč iz 2016.


Ankara zahtijeva od Švedske izručenje niza ljudi.


Tenzije između Stockholma i Ankare posebno su se povećale dva tjedna nakon prosvjeda na kojem je za noge obješen lutak s likom Erdogana u Stockholmu.