Svako jutro idem na peškariju i onda što bude (trlje, gauni, manule…), to se i sprema, ističe Leo Mijalić, vlasnik zadarske konobe Pjat, ovogodišnji dobitnik Večernjakove zvjezdice za najbolju konobu. Nagradu je dobio u sklopu njihove Turističke patrole koja je obišla čak 53 restorana u posljednjih godinu dana, izdvojivši se, kako rezimira, pripremom autohtonih jela, što su prepoznali i u gradskoj Turističkoj zajednici, koja ga je predložila.
Večernjakovi su znalci, kako su to naveli, probali sve što se dalo probati, od fiša preko tartara do tune i tako dalje… ideja je bila naći najbolje restorane, no ne elitne najbolje restorane, već domaće lokacije, obiteljske restorančiće i konobe u kojima se objed može uzeti za "pristojan" novac.
Sve su to pronašli u Pjata, na zadovoljstvo Lea i supruge mu Anite, zadužene za kuhinju.
– Malo nas ovako radi u Zadru. Većina restorana i konoba će vam nuditi pizze, lazanje, đuveč…no ne i mi. Kako sam već naveo, svako jutro idem na peškariju i nakon što obavim nabavu tako izgleda i moj dnevni meni. To što se kupi se i sprema, a kako imamo i svoj vrt u ponudi nam je i sezonsko povrće tako da naši gosti ne moraju strahovati odakle nam dolaze namirnice. Naša kuhinja ne poznaje ni vegetu, a ni vrhnje za kuhanje, na našem se jelovniku ne mogu naći, primjerice zelena pašta s lososom i vrhnjem ili sa škampima, što je ovdje, iako to jelo nema veze s dalmatinskom kuhinjom, nekakav hit po većini restorana. Kod nas ćete pojesti pašticadu, tripice, guste juhe od povrća, sarme, paprike, friganu ribu… da ne nabrajam, ljudi jako dobro znaju što je naša dalmatinska spiza, objašanjava Mijalić.
U Pjata se radi i domaća tjestenina kao i kruh, što je jedan od imperativa poslovanja svakog restorana koji drži do svoje reputacije.
Zimi rade samo marende i ručkove, a za vrijeme posjeta novinara i fotografa Zadarskog lista na meniju je bio, uz još par jela, i bakalar i maneštrun.
– Svaki je dan otprilike u ponudi pet ribljih i pet mesnih jela, pripremanih po domaćoj recepturi, a radimo i svoju slasticu – Zadarsku tortu, punu bajama i čokolade, pripremanu po staroj recepturi, izvrsnom receptu koji joj osigurava stalno svježinu, zaključuje Mijalić.
najnovije
najčitanije
Kultura
Zbog narušavanja ugleda
Društvo hrvatskih filmskih redatelja isključilo Matanića iz članstva
Nogomet
Lijepa cifra
Nagradni fond Svjetskog prvenstva u nogometu 655 milijuna dolara, prvak će dobiti 50 milijuna
Hrvatska
Zagrebački nadbiskup
Nadbiskup Kutleša o slučaju časne sestre: ‘Da su mnogi šutjeli, ne bi bilo toliko dezinformacija’
Zadar
Pregled dana
PET VIJESTI DANA Dan obilježili gradonačelnikov susret s medijima i premijera filma ‘260 dana’
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
OD 15. prosinca
Radovin dobio novi vrtić: 55 djece krenulo u tri skupine
Zadar
oprema za rad
Pacijentica upozorila na manjak opreme, Kolega opovrgava: Ginekološka ordinacija ima ultrazvuk, ali…
Zadar
Savršen poklon