Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

BIVŠI AMERIČKI PREDSJEDNIK

Trump stigao pred sud na Floridi, optužen za zadržavanje tajnih dokumenata

Autor: Hina

13.06.2023. 21:19
Trump stigao pred sud na Floridi, optužen za zadržavanje tajnih dokumenata

Foto: ReutersBivši američki predsjednik Donald Trump stigao je u utorak pred federalni sud na Floridi, optužen za zadržavanje tajnih dokumenata, što bi moglo biti vrlo štetno za njegovu predizbornu kampanju. Republikanac koji se želi ponovno natjecati za predsjedničku funkciju 2024. optužen je za nezakonito zadržavanje povjerljivih dokumenata nakon odlaska iz Bijele kuće, među kojima su bili i dokumenti vezani uz nuklearno oružje, kao i za laganje dužnosnicima koji su ih pokušali preuzeti.


Očekuje se da će se izjasniti da nije kriv a već je ranije rekao da će nastaviti s kampanjom za izbore koji će se održati u studenom 2024. Bivši predsjednik, koji će u srijedu imati 77 godina, suočen je s 37 točaka optužnice, uključujući “nezakonito zadržavanje informacija o nacionalnoj sigurnosti”, “ometanje pravde” i “lažno svjedočenje”.


Gomila novinara čekala je pred sudom od utorka ujutro, a neki od njih proveli su pred zgradom i noć, u nadi da će ući u dvoranu. Pred zgradom je i nekoliko pristaša bivšeg predsjednika s crvenim kapama “Make America Great Again”. Trump je prvi bivši ili trenutni predsjednik koji se suočava s kaznenim progonom, no pravni stručnjaci tvrde da ga to ne sprečava da se kandidira ili da preuzme dužnost predsjednika čak i ako bude proglašen krivim.
Početkom travnja pravosuđe države New York već je optužilo Donalda Trumpa za nekoliko financijskih prevara, uoči predsjedničkih izbora 2016., kada je želio ušutkati glumicu iz porno filmova koja je tvrdila da je bila njegova ljubavnica. Ali dosje u Miamiju čini se važnijim i više kompromitirajućim.  U Sjedinjenim Državama zakon obvezuje predsjednike da proslijede sve svoje e-mailove, pisma i druge radne dokumente Nacionalnom arhivu. Drugim se zabranjuje čuvanje državnih tajni na neovlaštenim i neosiguranim mjestima.


Foto: Reuters