Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Istražitelji na terenu

Traje velika istraga uzroka pada MIG-a kod Slatine

Autor: Hina

07.12.2022. 09:55
Traje velika istraga uzroka pada MIG-a kod Slatine

Foto: HGSSU tijeku je istraga pada aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21, koji se srušio tijekom planske obučne aktivnosti u utorak, 6. prosinca kod Slatine u Virovitičko- podravskoj županiji, izvijestili su iz Ministarstva obrane u srijedu.


Na terenu su iz nadležnog Državnog odvjetništva, pripadnici Vojne policije, članovi Povjerenstvo za istraživanje zrakoplovnih nesreća i policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova.


Piloti su jučer, prije nego što su objavili da će se katapultirati, prijavili “određene probleme u radu motora”.
Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) brigadni general Michael Križanec rekao je u utorak da takvi avioni u sebi imaju “sustav objektivne kontrole” koji će – bude li pronađen i bude li uporabljiv, odnosno budu li se  iz njega mogli izvući podaci – omogućiti da se s vrlo velikom vjerojatnoćom ustanovi “što je pošlo po zlu”.


“Imamo sumnju na otkaz rada motora i tim ćemo tragom pokušati ustanoviti što se stvarno dogodilo. Koristi ćemo i izjave pilota, svjedoka”, rekao je Križanec.


Umirovljeni pilot HRZ-a Ivan Selak kazao je u HTV-ovom Studiju 4 da će biti lako utvrditi uzrok pada zrakoplova jer je ostao čitav njegov rep gdje se nalazi “crna kutija”. On je istaknuo da se avioni ne ruše zbog starosti, već zato što su u tom trenutku bili tehnički neispravni ili je došlo do greške pilota. Potvrdio je da i on raspolaže s informacijom da je bilo tehničkih problema na motoru zrakoplova.


Izjavio je da su piloti donijeli pravilnu odluku kada su utvrdili da se ne može nastaviti let zrakoplovom pa su ga napustili katapultiranjem.


“Smatram da će istraga u budućnosti otkriti što je uzrok tih problema. Mislim da će biti relativno lako utvrditi uzroke zato jer je ostao čitav rep zrakoplova, a u njemu se nalazi “crna kutija” koja registrira sve parametre leta i rada motora. Osim toga imamo i žive pilote kao svjedoke. Mislim da neće biti problem utvrditi uzroke nastanka tehničkih problema na avionu”, dodao je Selak.


Foto: Goran Stanzl/PIXSELL