Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

Mještani pomogli pilotima

VIDEO/FOTO MiG-21 se u padu prepolovio, dio je izgorio, ostao je samo rep

Autor:

06.12.2022. 19:22
VIDEO/FOTO MiG-21 se u padu prepolovio, dio je izgorio, ostao je samo rep

Foto: HGSSAvion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjed, srušio se danas tijekom obuke u Virovitičko-podravskoj županiji.


Oba pilota su se uspješno katapultirala i prizemljila te su u stabilnom stanju. S mjesta nesreće prevezeni su u Zagreb helikopterom HRZ-a, gdje ih je dočekao ministar obrane Mario Banožić. Sanitetskim vozilom prevezeni su na daljnju medicinsku obradu, priopćio je MORH.

Na mjesto nesreće radi potrage i spašavanja odmah su bila upućena dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171, pripadnici Pukovnije Vojne policije te bespilotne letjelice.


Angažirane su bile i operativne snage sustava civilne zaštite: Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, a na teren su bili upućeni i policijski službenici i lovci.MiG-21 srušio se na području Voćina, na teško pristupačnom terenu. Informativni centar Virovitica (ICV) prenosi riječi županijske vatrogasne zapovjednice Mateje Fras Venus, da su vatrogasci DVD-a Voćin odmah izašli na teren te krenuli k mjestu pada aviona.


Požar na olupini, jedan pilot dezorijentiran, drugi ozlijeđen


S njima su bili i načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević te voditelj službe policije za javni red Mario Župan. Pronalaskom mjesta pada, vatrogasci su ugasili požar na olupini. Avion se u padu prepolovio, dio je izgorio, ostao je samo rep.


ICV je razgovarao s mještankom Voćina Anđom Ašić koja je pomogla prvom pilotu. Katapultirao se iz aviona u šumu te sam krenuo potražiti pomoć.– Izašao je iz šume dezorijentiran. Rekao je kako se ničeg ne sjeća i da je bila magla. Odmah smo pozvali policiju i Hitnu pomoć, koji su brzo došli i pružili mu pomoć, ispričala je za ICV.


Drugog pilota pronašao je hrvatski branitelj Mika Matić iz Voćina koji je pomogao djelatnicima interventne jedinice PU virovitičko-podravske snaći se u nepristupačnom području.


– Krenuo sam pomoći jer sam vidio da helikopter prelijeće ovo područje. Ponudio sam pomoć spašavateljima jer se snalazim ovdje. Tako sam i prvi stigao do pilota. Ležao je na leđima i bio je pri svijesti. Živ, ali ozlijeđen – rekao je za ICV mještanin Matić.


HGSS: Digli smo timove, dronove, potražne pse…


O potrazi se oglasio HGSS.“U prvom satu nakon pokretanja potrage, prvi timovi su stigli na teren i započeli sa SAR akcijom. Ubrzo nakon pokretanja akcije pronađen je prvi pilot, a nedugo nakon njega i drugi, te mjesto pada zrakoplova i to sve na širem području općine Voćin.


Ukupno je u SAR akciji učestvovalo 28 pripadnika HGSS-a na terenu, te voditelji potraga koji su paralelno koordinirali radom svih timova kroz pripremu kartografskih podloga i lociranja pilota i zrakoplova.


HGSS je u ovoj SAR akciji sudjelovao s 9 interventnih vozila i jednim zapovjednim vozilom, jednim potražnim timom sa psom i jednom bespilotnom letjelicom.U dolasku je bilo još 95 pripadnika HGSS-a, 11 bespilotnih letjelica i 4 potražna psa, a sve stanice HGSS-a bile stavljene u stanje pripravnosti.


Potraga je okončana u 16:25, nakon što su oba pilota evakuirana, daljnje postupanje sa ostacima zrakoplova preuzima MORH. Brzim odgovorom još jednom smo dokazali da smo iznimno operativan dionik sustava na koji se cijela država može osloniti.Drago nam je da smo mogli biti i podrška MORH-u u koji se mi uzdamo u brojnim helikopterskim akcijama spašavanja.


I ovom prilikom angažirani su apsolutno svi resursi HGSS-a od motiviranih spašavatelja i potražnih K9 timova do bespilotnih letjelica s termalnim kamerama koje značajno mogu pomoći u potrazi na nepristupačnom terenu”, poručuju iz HGSS-a.