Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

STRAVIČNA NESREĆA

Tragedija u Lovranu mogla se izbjeći i za nju ne može biti kriv samo vozač!

Autor: Vanja Vesić

03.02.2024. 16:37
Tragedija u Lovranu mogla se izbjeći i za nju ne može biti kriv samo vozač!

Foto: M. LEVAK

Iako je policija individualizirala krivnju kazneno prijavivši 41-godišnjaka, postavlja se pitanje je li još netko trebao odgovarati zbog propustaU stravičnoj nesreći na nogostupu u Lovranu u utorak prijepodne poginula je 22-godišnja studentica iz Daruvara, dok su njezine dvije kolegice pukom slučajnošću izbjegle smrt. Tragedija koja je zavila u crno obitelj i prijatelje nesretne djevojke mogla se izbjeći. Vozaču kamiona s pumpom za beton tijekom vožnje prema Opatiji otkvačio se stabilizator s teretom u trenutku dok su studentice hodale nogostupom uz cestu.


Stela Novaković poginula je na mjestu nesreće, a 28-godišnjakinja je završila s teškim ozljedama. Policija je utvrdila da 41-godišnji vozač nije osigurao kamion s teretom prema pravilima struke, onako kako nalažu tehnički propisi i pravila. Drugim riječima, uzrok tragedije nije bio nepredvidljivi tehnički kvar, nego nehaj vozača. Nevjerojatno zvuči da je samo dan ranije isti dio teretnog vozila otpao na cesti blizu lovranskog groblja.


Očevici su ispričali da se incident dogodio blizu autobusnog stajališta na kojem igrom slučaja u tim sekundama nije bilo nikoga od putnika, radnika ili školaraca. Zvuči krajnje suludo da nakon inicijalnog incidenta vozač ili vlasnik teretnog vozila ne bi reagirao.
Nije u pitanju otpali retrovizor. Iako je policija individualizirala krivnju kazneno prijavivši 41-godišnjaka, postavlja se pitanje je li još netko trebao odgovarati zbog propusta, netko tko je trebao kontrolirati vozača i pregledati teretnjak.


Kamion je dolazio ili odlazio s nekog od gradilišta. Postoji i nekakav pravni subjekt, tvrtka ili obrt u čije ime radi kilometražu. Je li doista samo na uhićenom vozaču jedina odgovornost? Ima još puno neodgovorenih pitanja. Izgubljen je još jedan mladi život, a za cijelu Primorsko-goransku županiju zvono je za uzbunu. Tijekom 11 mjeseci prošle godine, u PGŽ-u više je nego udvostručen broj poginulih na cestama.


Prema podacima MUP-a život je izgubilo 27 osoba u odnosu na 12 u istom razdoblju preklani, što PGŽ svrstava na drugo mjesto regija po broju smrtno stradalih u prometu. Statistički to je porast od 125 posto, dok je na nacionalnoj razini evidentiran suprotan trend, pad broja poginulih za 2,4 posto. Brojke govore više od riječi.