Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Oznaka zemljopisnog podrijetla

Tomislav Sokol: Novim pravilima omogućujemo zaštitu paške čipke i šibenskog botuna

Autor: Portal ZL

24.01.2023. 14:52
Tomislav Sokol: Novim pravilima omogućujemo zaštitu paške čipke i  šibenskog botuna

Foto: Ilustracija/PixabayNa sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) usvojeno je zakonodavno izvješće o zaštiti oznaka zemljopisnog podrijetla za obrtničke i industrijske proizvode. Na sjednici Odbora IMCO sudjelovao je i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, koji je kao član Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), najsnažnije političke grupacije u Europskom parlamentu, sudjelovao u izradi novih pravnih pravila. 


– Trenutno se zakonodavstvom Europske unije štite oznake zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne i prehrambene proizvode kao što su vina, međutim ne postoje pravni instrumenti kojima bi se zaštitili neprehrambeni i nepoljoprivredni proizvodi. Zato sam ponosan da smo danas na sjednici Odbora IMCO izglasali nova pravila kojima ćemo omogućiti zaštitu paške čipke ili pak tradicionalni hrvatski nakit šibenski botun. Ovo je konkretan doprinos zaštiti nacionalnog interesa. Osim što se u dosadašnjem radu snažno zalažem za zaštitu prošeka, sada idemo i korak dalje da bismo zaštitili nepoljoprivredne i neprehrambene proizvode. Ukratko, oznake zemljopisnog podrijetla upisane u registar oznaka zemljopisnog podrijetla Unije za obrtničke i industrijske proizvode bit će zaštićene od svake zloupotrebe i imitacije, odnosno svake druge lažne oznake ili oznake koja dovodi u zabludu u pogledu izvora, podrijetla, prirode ili ključnih osobina proizvoda na unutarnjoj ili vanjskoj ambalaži, naglasio je Sokol. 


Nakon što su nova pravna pravila o zaštiti oznaka zemljopisnog podrijetla za obrtničke i industrijske proizvode izglasana na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), o njima će se raspravljati i glasovati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Nova pravila trebala bi se primjenjivati najkasnije od 1. siječnja 2025.