Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

EUROPSKI ZASTUPNIK

Sokol: „Proces jačanja schengenskog prostora mora se nastaviti“

Autor: ZL Promo

14.12.2022. 10:20
Sokol: „Proces jačanja schengenskog prostora mora se nastaviti“

Foto: EU parlamentNakon što je prošlog tjedna na Vijeću za pravosuđe i unutarnje poslove donesena jednoglasna odluka o pristupanju Republike Hrvatske Schengenu, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu o tome je održana i parlamentarna rasprava.


U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je podsjetio na značaj hrvatskog članstva u Schengenu. U govoru, Sokol je pozvao i na nastavak procesa jačanja schengenskog područja.


– Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove prošlog je tjedna donijelo jednoglasnu političku odluku o pristupanju Republike Hrvatske Schengenu. Hrvatska tako, od 1. siječnja 2023., postaje punopravna članica prostora slobode kretanja bez presedana u svijetu, koji predstavlja jedan od simbola projekta europske integracije.
Nepunih deset godina nakon pristupanja Europskoj uniji Hrvatska, kao članica Schengena i Eurozone, postaje potpuno europski integrirana. Od toga će koristi imati svi hrvatski građani, a posebno izvoznici, turistički radnici i oni koji žive u pograničnim područjima te često prelaze granicu.


Za Hrvatsku i njezine građane to je ujedno i ostvarenje strateškog interesa punopravne pripadnosti Europi i Zapadu. Upravo zahvaljujući velikom naporu hrvatske Vlade, Hrvatska je u najsveobuhvatnijoj i najdetaljnijoj evaluaciji uspješno ispunila 281 preporuku u osam područja. Međutim proces jačanja schengenskog područja mora ići i dalje.


Ne smijemo zaboraviti Bugarsku i Rumunjsku! Zato koristim ovu priliku da izrazim punu potporu pristupanju ove dvije države Schengenu’ – naglasio je Sokol.