Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Tko promijeni izgled, mora i osobnu!

28.09.2013. 22:00
Tko promijeni izgled, mora i osobnu!


Zakonska obveza svih građana je da u roku od maksimalno 15 dana od dana isteka osobne iskaznice podnesu zahtjev za izdavanjem nove, upozoravaju iz zadarske Policijske uprave sve Zadrane, a osobito one koji nemaju važeću osobnu iskaznicu ili nisu primijetili da im je istekao rok valjanosti ove isprave.
– Osobna iskaznica je javna isprava i službeni dokument koji mora biti važeći u svakome trenutku, i po Zakonu o osobnoj iskaznici svaki je građanin dužan po njenom isteku podnijeti zahtjev za novom iskaznicom u roku od 15 dana, ističe glasnogovornik zadarske Policijske uprave Elis Žodan, podsjećajući kako su za svaku zloporabu ovog dokumenta predviđene sankcije, odnosno novčane kazne, uključujući i za služenje nevažećom iskaznicom.
Naime, posljednjih dana u javnosti su se stvorile nejasnoće oko osobnih iskaznica kojima je prošao rok valjanosti, nakon što je nekim građanima u Puli stigao kazneni nalog od tri tisuće kuna dok su podnosili zahtjev za izdavanjem nove iskaznice, a staroj je rok valjanosti prošao prije više od 15 dana.
Nakon toga iz Ministarstva unutarnjih poslova priopćeno je da se protiv osoba koje podnose zahtjev za izdavanjem nove osobne iskaznice, bez obzira na to što je od isteka roka valjanosti stare iskaznice prošlo više od 15 dana, neće pokretati prekršajni postupak, osim u slučajevima kada se utvrdi da se osoba služi s nevažećom iskaznicom u pravnom prometu.
Iz MUP-a, među ostalim, još podsjećaju da je osobna iskaznica osnovna identifikacijska isprava koju mora imati svaki hrvatski državljanin stariji od 16 godina koji ima prebivalište u Republici Hrvatskoj. Za razliku od osobne iskaznice, ostale isprave poput putovnice nisu obvezni dokumenti, stoga nakon isteka valjanosti građanin nije dužan podnositi zahtjev za novom putovnicom, ukoliko se s njom, naravno, ne služi.
S obzirom na to da mnogi građani zaboravljaju provjeriti valjanost osobne iskaznice, pa im se događa da se u pojedinim situacijama možda nenamjerno koriste nevažećom iskaznicom, policija podsjeća na potrebu provjeravanja ove važne isprave kako se ovotjedni slučaj u Puli ne bi ponavljao.
Osobna se iskaznica ne smije koristiti ne samo u slučaju isteka roka valjanosti, nego i ukoliko slika na iskaznici više ne odgovara izgledu osobe. Prema članku 5. Zakona o osobnoj iskaznici nju se, također ne smije koristiti ako su se promijenili osobni podaci o osobnom imenu vlasnika, njegovom osobnom identifikacijskom broju, spolu, datumu rođenja, ako je vlasnik iskaznice promijenio prebivalište u Republici Hrvatskoj ili ako je iskaznica oštećena ili iz bilo kojega drugog razloga ne služi svrsi.