ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vatikan

Tijelo pape Benedikta XVI. položeno u bazilici svetog Petra, vjernici mu odaju počast

Autor: Hina

02.01.2023. 08:33
Tijelo pape Benedikta XVI. položeno u bazilici svetog Petra, vjernici mu odaju počast

Foto: ReutersVjernici od ponedjeljka ujutro mogu odavati počast papi emeritusu Benediktu XVI. čije je tijelo položeno u bazilici svetog Petra.


Vrata bazilike u ponedjeljak će biti otvorena za javnost od 9 do 19 sati, a u utorak i srijedu od 7 do 19 sati.


Ulaz je slobodan i ne zahtijeva rezervaciju ulaznica, objavio je Vatikan.
Papa Franjo predvodit će pogreb prvog njemačkog pape u suvremenoj povijesti u četvrtak ujutro.


Tijelo pape u miru prevezeno je u zoru u Baziliku sv. Petra, najveću katoličku crkvu na svijetu koja može primiti desetke tisuća vjernika.


Remekdjelo arhitekture, spoj renesanse i baroka, bazilika je završena 1626. i jedno je od najsvetijih mjesta kršćanstva jer je u njoj i grobnica sv. Petra, prvog biskupa Rima kojega su naslijedili drugi pape.


Papa u miru Benedikt XVI. umro je u subotu ujutro u dobi od 95 godina nakon što je Vatikan u srijedu objavio da mu se zdravlje pogoršalo, a papa Franjo pozvao katolike da mole za njega.


“Gospodine, volim te”, bile su posljednje riječi Benedikta XVI., izgovorene na talijanskom jeziku u prisutnosti medicinske sestre uoči smrti, rekao je njegov osobni tajnik, nadbiskup Georg Gänswein.


Pravim imenom Joseph Ratzinger, rođen u Bavarskoj, izabran je za papu 2005. nakon smrti Ivana Pavla II., a odrekao se papinske službe 2013. zbog narušenog zdravlja i povukao se u samostan u Vatikanskim vrtovima.