Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

smrt pape emeritusa

Želimir Puljić o Benediktu XVI: Otajstvo Krista i Crkve je bila nit vodilja njegovoga pontifikata

Autor: Portal ZL

31.12.2022. 11:58
Želimir Puljić o Benediktu XVI: Otajstvo Krista i Crkve je bila nit vodilja njegovoga pontifikata

Foto: Zadarska nadbiskupijaU 96. godini, preminuo je papa emeritus Benedikt XVI., nakon što je papa Franjo pozvao u srijedu na molitve za bivšeg papu Benedikta, rekavši da je “jako bolestan”.


Benedikt, pravim imenom Joseph Ratzinger, je 2013. postao prvi papa u posljednjih 600 godina koji se odrekao papinske službe. Papinske dužnosti se odrekao u veljači te godine, povukavši se privremeno u Apostolsku palaču u Castel Gandolfu, a zatim definitivno u samostan Mater Ecclesiae unutar Vatikanskih vrtova.


Ondje ga njeguju laičke sestre kongregacije Memores Domini te njegov već povijesni osobni tajnik i prefekt Papinskog doma nadbiskup Georg Gänswein, koji nam je sve ove godine posredovao podatke o Benediktovu životu prožetome molitvom, klasičnom glazbom, studiranjem i čitanjem.
Do prije dvije godine Benedikt XVI je redovito svirao na klaviru, ali su ga ruke izdale.


Zadarski nadbiskup Želimir Puljić, se s papom emeritusom susreo 2006. godine u Vatikanu.


– Postavio je orijentir i čvrste temelje svoga pontifikata. Svojim nastupima u sveučilišnim dvoranama, akademijama i parlamentima prodrmao je svijet i sve koji su odgovorni za javno djelovanje. Pozvao je Crkvu neka razmišlja o ključnim pitanjima suvremenog čovječanstva, rekao je zadarski nadbiskup za pokojnog papu.


Zvona zadarske prvostolnice, sv. Stošije, u subotu, 31. prosinca 2022. malo prije 11 sati oglasila smrt pape emeritusa Benedikta XVI.


Želimir Puljić papi Benediktu u travnju je uputio i rođendansku čestitku u kojoj je napisao da je „Papa Benedikt XVI. bio izvrstan profesor na više njemačkih sveučilišta te da su teolozi pokušavali otkriti ‘crvenu nit’ njegovog znanstvenog opusa“.


Zaključili su i da je „profesor Ratzinger“ bio „od glave do pete čovjek Crkve“ te svim svojim moćima uma i srca „promicao njezino dobro“.


Neki su to povezivali s činjenicom što je bio rođen i kršten na Veliku Subotu, u sklopu Svetoga Trodnevlja, kada se “rodila Crkva”.


– Dirnula me vijest o smrti dragoga pape Ratzingera. Bogu sam zahvalan što sam imao prigodu susresti ga i u Vatikanu i u Hrvatskoj kad nam je došao u pohode 2011. i osjetiti njegovu nepokolebljivu vjeru, snagu poniznosti i blagosti te veliku hrabrost kojom se odlikovao njegov uzorni pontifikat.


Smatram kako svaki član Crkve Katoličke ima razloga reći: Bogu hvala za papu Benedikta XVI., za jasnoću stavova i naučavanja i osobito za način kako je taj ‘ponizni suradnik’ vršio Petrovu službu; s osobitim osjećajem crkvenosti i sigurnosti, dostojanstveno i ponizno, s jasnom vizijom  budućnosti, rekao je nadbiskup Puljić u izjavi povodom smrti pape emeritusa Benedikta XVI.


U propovijedi mise zahvalnice za proteklu građansku godinu, u subotu, 31. prosinca u 18,00 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru, nadbiskup Puljić će govoriti i o pontifikatu Benedikta XVI.