ponedjeljak, 25. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tijekom blagdana jača kontrola namirnica

05.12.2016. 23:00
Tijekom blagdana jača kontrola namirnica


Zdravstveno neispravna hrana, posebice meso zaraženo salmonelom koje pojačan inspekcijski nadzor posljednjih dana i tjedana gotovo svakodnevno otkriva, unijeli su među hrvatske kupce nepovjerenje prema namirnicama pa i smanjenu potražnju za mesom, naročito uvoznim. Iako je strah od zdravstveno neispravne hrane među kupcima razumljiv, posebno nakon tragičnog slučaja preminulog dječaka koji se zarazio salmonelom, stručnjaci umiruju javnost. Tako je i sa subotnje konferencije za novinare Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” odaslana poruka kupcima da se od strane svih čimbenika uključenih u kontrolu hrane, uključujući veterinarsku inspekciju, provode redovite kontrole mesa i ostalih namirnica, te da situacija nije nipošto alarmantna.
Naime, u širenju salmoneloze važnu kariku predstavlja upravo čovjek koji pravilnim postupanjem s namirnicama, pa i onima zaraženima salmonelom, može smanjiti ili čak sasvim ukloniti rizik od zaraze zdravstveno neispravnom hranom. S obzirom da se salmonela ne može iskorijeniti, što znači da zdravstveno neispravna hrana kao i ona koja se smatra neprikladnom za prehranu ljudi uvijek može pronaći put do kuhinjskog stola, najvažnija je kultura prehrane koja uz osobnu higijenu podrazumijeva i pravilno rukovanje namirnicama.
Koje namirnice se smatraju štetnima za zdravlje, a koje neprikladnima za prehranu, te na koji način se u Zavodu za javno zdravstvo Zadar provodi zakonska regulativa ispitivanja sigurnosti namirnica objašnjava dipl. ing. Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.
– Kontrole namirnica posebno su intenzivne tijekom božićno-novogodišnjih blagdana kao i ljetnih mjeseci, te prilikom organiziranja većih manifestacija na kojima veliki broj ljudi konzumira hranu. No unatoč i najrigoroznijim kontrolama treba znati da ne postoji apsolutna sigurnost da u trgovine neće dospjeti neki od proizvoda zaraženih salmonelom, kaže Benito Pucar i naglašava kako je dobra termička obrada prehrambenih namirnica najvažniji postupak u prevenciji salmoneloza, čak i kad je riječ o primarno zagađenoj hrani, npr. sirovoj piletini.
– Osim dobre termičke obrade hrane, važna je pravilna odnosno higijenski ispravna manipulacija hranom, kako sirovom tako i obrađenom. To znači da uz obavezno pranje ruku nakon rada sa sirovim namirnicama, treba jako paziti da posuđe korišteno za obradu sirove hrane ne dođe u doticaj s pripremljenim jelom, upozorava Pucar i ističe kako Zavod ima ugovor sa Županijom o provođenju javno-zdravstvenih mjera u sklopu kojeg su, uz ostalo, osigurana sredstva za ispitivanje voda, kao i ispitivanje namirnica. Zakonska regulativa ispitivanja sigurnosti namirnica provodi se na više načina.
– Ispitivanje hrane, navodi Pucar, provodi se na način da Zavod za javno zdravstvo ima ugovor sa subjektima u poslovanju s hranom koji se bave proizvodnjom ili prometom namirnica, ali i tako da neke stranke ili pojedinci samostalno putem narudžbenice iz raznih razloga donose određene namirnice na ispitivanje. Također, veliki dio analiza namirnica koje kontrolira zadarski ZJZ dolazi i od Sanitarne inspekcije u Zadru ili iz ispostava u Biogradu ili Pagu koje u okviru svog plana rada imaju i godišnji plan o uzorkovanju namirnica, vode i predmeta opće uporabe na području Zadarske županije.