Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

NOVI STUDIJ

Tehnički fakultet u Rijeci pokrenuo sveučilišni prijediplomski studij Mehatronika i robotika

Autor: Sponzorirani sadržaj

02.07.2024. 13:33
Tehnički fakultet u Rijeci pokrenuo sveučilišni prijediplomski studij Mehatronika i robotika

Tehnički fakultet u Rijeci pokrenuo je novi sveučilišni prijediplomski studij Mehatronika i robotika. Studij je dostupan za upis već ovog ljeta kroz sustav Postani student, uz studije Strojarstvo, Brodogradnja, Elektrotehnika i Računarstvo, čime Fakultet dodatno obogaćuje svoju dosadašnju ponudu studijskih programa. Dodatni motiv je i činjenica da Fakultet pod istim krovom ima kvalitetan nastavni kadar za provedbu ovog interdisciplinarnog studija, dok u neposrednoj blizini ne postoji sličan program.Studijski program obuhvaća moderne kolegije koji studentima omogućuju stjecanje praktičnih vještina u programiranju, 3D modeliranju, razvoju i konstrukciji mehatroničkih i robotskih sustava. Na višim godinama, studenti će se baviti temama poput robotskih manipulatora i industrijskih robota.


U procesu razvoja studija sudjelovali su brojni profesori, predvođeni prodekanom za nastavu prof. dr. sc. Jonatanom Lergom i izv. prof. dr. sc. Ervinom Kamenarom. Uprava Fakulteta, pod vodstvom dekana prof. dr. sc. Lade Kranjčevića, u formiranje studija aktivno je uključila i mnoge mlade znanstvenike s iskustvom rada na prestižnim američkim sveučilištima poput Harvarda i University of California, Santa Barbara.


Prijediplomski studij Mehatronika i robotika pruža veliku fleksibilnost putem sedam izbornih kolegija dostupnih tijekom trogodišnjeg programa. Ovo omogućava studentima da biraju područja od posebnog interesa i u njima se specijaliziraju. Također, program nudi mogućnost stjecanja mikrokvalifikacija putem skupina izbornih predmeta.


Nadalje, u tijeku su pripreme za pokretanje sveučilišnog diplomskog studija mehatronike i robotike, što će studentima omogućiti nastavak obrazovanja na diplomskoj razini. Fakultet trenutno provodi ispitivanje tržišta i konzultacije s kolegama iz Hrvatske i inozemstva kako bi kreirao konkurentan i kvalitetan diplomski program.Uvjeti upisa uključuju bodovanje na temelju srednjoškolskih ocjena i rezultata državne mature, s dodatnim bodovima za izborne predmete i natjecanja. Bodovanje pri upisu vrši se na način da 30% bodova nosi prosjek svih ocjena iz srednje škole, dok uspjeh na državnoj maturi nosi preostalih 70% bodova. Uz obavezne predmete mature, boduje se i izborni predmet fizika, čije uspješno polaganje nije obavezno, ali donosi dodatne bodove. Pravo na izravan upis ostvaruju kandidati koji su zauzeli prvo, drugo ili treće mjesto na državnom natjecanju iz matematike, fizike ili informatike. Više informacija o uvjetima upisa dostupno je na stranicama Fakulteta.


Diplomanti Tehničkog fakulteta su izuzetno traženi na tržištu rada, što potvrđuju statistike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Novi studij Mehatronika i robotika predstavlja sinergiju tehničkih polja strojarstva, brodogradnje, elektrotehnike i računarstva, što ga čini logičnim korakom u daljnjem razvoju Fakulteta. Detaljna analiza tržišta pokazala je visoku potražnju za kadrom s multidisciplinarnim tehničkim znanjima. Diplomanti će biti osposobljeni za rad u industrijskoj automatizaciji, programiranju industrijskih računala, integraciji mehaničkih, električnih i upravljačkih sustava te mnogim drugim tehničkim i inženjerskim zanimanjima.


Uz navedeno, studenti će kroz studij steći teorijska i praktična znanja kroz suradnju s industrijom, izradu završnih i diplomskih radova te stručne prakse, što često vodi do prvog zaposlenja. Fakultet također podržava mobilnost studenata kroz Erasmus+ i Ceepus programe, uz priznanje obveza stečenih u inozemstvu. Navedeno, uz novi studij Mehatronika i robotika, Tehnički fakultet u Rijeci čini modernim tehničkim studijem koji će obrazovati buduće generacije uspješnih inženjera, traženih na tržištu rada.