Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

samit g7

Zelenskij francuskim avionom stigao u Hirošimu

Autor: Hina

20.05.2023. 11:50
Zelenskij francuskim avionom stigao u Hirošimu

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je stigao u japanski grad Hirošimu, gdje se održava samit skupine G7 najbogatijih demokracija u svijetu, kako bi se sastao “s partnerima i prijateljima Ukrajine” te prikupio podršku za obranu svoje zemlje od ruske invazije.


Samit skupine G7 u Hirošimi održava se u vrijeme kada se njezine članice suočavaju s ogromnim pritiskom zbog ruske invazije na Ukrajinu i napetosti s Kinom, osobito što se tiče Tajvana. Zelenskij, odjeven u karakterističnu maslinasto zelenu odjeću, izašao je iz zrakoplova francuske vlade i brzo ušao u automobil, prema snimkama koje su emitirale japanske televizije.


“Japan. G7. Važni sastanci s partnerima i prijateljima Ukrajine”, napisao je nedugo zatim na društvenoj mreži Twitter.
Ukrajinski predsjednik je u Hirošimu stigao nakon što su članice G7 upozorile da će se države koje pokušavaju koristiti trgovinu kao oružje suočiti s “posljedicama”, poslavši time snažan signal Kini zbog prakse koju Washington duže vrijeme naziva gospodarskim zlostavljanjem.


Francuski i europski dužnosnici su rekli da je ključno što je Zelenskij osobno došao najprije na sastanak Arapske lige, a sada skupine G7, na kojem prisustvuju zemlje globalnog juga, kako bi predstavio stav Ukrajine kao žrtve ruskog napada i vlastiti stav o budućem mirovnom rješenju.


“Moramo koristiti sva sredstva kako bismo nesvrstane države pridobili za obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, rekao je francuski predsjednički dužnosnik novinarima.


Zelenskij će se bilateralno sastati s vođama zemalja članica G7, no također i s vođama Indije i Brazila, dviju zemalja koje se nisu distancirale od Moskve. Ukrajinski predsjednik će u nedjelju održati sesiju sa skupinom G7 prije šire sesije sa zemljama globalnog juga.