Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski: “Da su mi Rusi upali u stožer borio bih se do smrti”

Autor: Hina

30.04.2023. 09:50
Zelenski: “Da su mi Rusi upali u stožer borio bih se do smrti”

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ima pištolj i sa svojim unutarnjim krugom ljudi borio bi se do smrti da su Rusi na početku invazije upali u njegov stožer u Kijevu, rekao je u subotu navečer u intervjuu za televiziju 1+1.


“Znam pucati. Možete li zamisliti naslov ‘Rusi zarobili ukrajinskog predsjednika’? To bi bilo sramotno”, rekao je Zelenskij u razgovoru.


U prvim danima nakon invazije 24. veljače prošle godine ruski obavještajci pokušali su se probiti u Kijev, ali nisu uspjeli stići do Bankine ulice gdje je predsjednički ured.
Druge ruske prostrojbe počele su napadati kijevska predgrađa, ali nisu daleko odmaknule. U gradu je bilo i pokušaja sabotaža.


“Da su se probili unutra, mi sada ne bi razgovarali. Nitko ne bio bio zarobljen jer bi se borili do kraja. Do zadnjega”, kazao je Zelenskij.


Na upit ima li pištolj i je li vježbao s njim, odgovorio je potvrdno.


Svi ruski vojnici su zločinci 


U svom je, pak, tradicionalnom obraćanju javnosti u subotu navečer, ruske vojnike optiužio da su jednako krivi za ratne zločine kao i njihovo vodstvo.


“Ne samo zapovjednici, nego svi vi, svi ste teroristi i ubojice i svi morate biti kažnjeni”, rekao je Zelenskij.


“Svatko tko pilotira i ispaljuje projektile, tko održava zrakoplove i brodove koji služe za teroriziranje, svi ste suučesnici u zločinu”.


Izjava je uslijedila nakon raketnog napada na ukrajinski grad Uman u petak u kojem je ubijeno 23 ljudi. Među njima, rekao je Zelenskij, bilo je šest maloljetnika.


Ponovio je da treba uspostaviti poseban međunarodni sud za ruske zločine u Ukrajini po modelu nirnberških procesa protiv nacista.