Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

potpisan sporazum

Zelena azerbajdžanska energija za Europu

Autor: Hina

17.12.2022. 12:39
Zelena azerbajdžanska energija za Europu

Foto: ReutersČelnici Azerbajdžana, Gruzije, Rumunjske i Mađarske potpisali su u subotu sporazum o postavljanju električnog kabla ispod Crnog mora koji će prenositi zelenu azerbajdžansku energiju u Europu.


Riječ je o 1100 kilometara dugom električnom kablu od 1000 MW od Azerbajdžana do Rumunjske, u sklopu širih nastojanja Europske unije da diversificira energetske izvore i smanji ovisnost o Rusiji u kontekstu rata u Ukrajini.


“S obzirom na sadašnji sigurnosni kontekst obilježen vojnom agresijom protiv Ukrajine moramo bolje surađivati i pokazati više solidarnosti u cilju ublažavanja zajedničkih izazova”, rekao je rumunjski predsjednik Klaus Iohannis na sastanku kojemu je nazočila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.
“Naša energetska suradnja odgovara na strateški poticaj. Povećat će našu energetsku otpornost i osigurati diversifikaciju opskrbe i transportnih ruta. To je tržišno motivirano s obzirom na povećanu energetsku potražnju u Europi”, rekao je Iohannis.


Von der Leyen je rekla na sastanku da strategija EU-a da okrene leđa ruskim fosilnim gorivima i diversificira opskrbu prema “pouzdanim energetskim partnerima” djeluje.


Rekla je da je EU spreman pružiti financijsku potporu projektu kada budu poznati rezultati studije izvedivosti.


“Da bismo integrirali sve veći udio obnovljivih izvora, trebamo zaista snažnije električne interkonekcije. Zato je crnomorski energetski kabl između Rumunjske, Gruzije i Azerbajdžana toliko važan”, rekla je Von der Leyen.


“To će pomoći jačanju naše sigurnosti opskrbe dovodeći struju iz obnovljivih izvora u EU preko Rumunjske i Mađarske”.


Von der Leyen je rekla da bi crnomorski kabel mogao transformirati Gruziju u električno čvorište i integrirati je u europsko tržište energije, a mogao bi i pridonijeti obnovi ukrajinskog energetskog sustava i cijele ratom razorene zemlje.