ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ZA AFRIKU

Zaklada Gates obećala 7 milijardi dolara humanitarne pomoći

Autor: Hina

17.11.2022. 19:19
Zaklada Gates obećala 7 milijardi dolara humanitarne pomoći

Foto: ReutersZaklada Billa i Melinde Gates u četvrtak je objavila da će Africi donirati 7 milijardi dolara tijekom iduće četiri godine, a Bill Gates je upozorio da kriza u Ukrajini smanjuje količinu pomoći za kontinent.


Donacija Zaklade, koja je za 40 posto veća od iznosa utrošenog tijekom prethodne četiri godine, usmjerena je na projekte borbe protiv gladi, bolesti, siromaštva i rodne neravnopravnosti.


Najveći dio novca odnosi se na Nigeriju, najmnogoljudniju afričku zemlju.
Humanitarne skupine u Africi suočavaju se s preusmjeravanjem financiranja prema Ukrajini, u kojoj je ruska invazija izazvala rast cijena dobara u svijetu, što također ugrožava humanitarne aktivnosti.


“Europski proračuni duboko su pogođeni ukrajinskim ratom i stoga se sada trend za (humanitarnu) pomoć neće povećati”, rekao je milijarder i suosnivač Microsofta novinarima na Sveučilištu Nairobi za posjeta Keniji, dodavši da će sva trenutna pomoć potrošiti za nekoliko godina.


Kenija i najveći dio istočne Afrike suočavaju se s najgorom sušom u posljednja četiri desetljeća.


Suša, popraćena sukobima i pandemijom covida-19, dovela je više od 10 milijuna ljudi u toj regiji “na sam rub prehrambene krize”, rekla je ovog tjedna kršćanska humanitarna skupina World Vision iz Sjedinjenih Američkih Država.


Ujedinjeni narodi su objavili da očekuju ove godine u nekim dijelovima Somalije  nestašice hrane. Gates je u srijedu nakon sastanka s kenijskim predsjednikom Williamom Rutom rekao da će Zaklada osnovati pokrajinski ured u Nairobiju.


“Naša će zaklada nastaviti podržavati rješenja u zdravstvenom, poljoprivrednom i drugim kritičnim područjima i sustave koji će ih iz laboratorija dovesti ljudima kojima su potrebna”, kazao je u izjavi Gates, koji upravlja zakladom sa svojom bivšom suprugom Melindom French Gates.


Zaklada je 2021. pružila 6,7 milijardi dolara humanitarne pomoći, a prošlog tjedna obvezala se donirati 1,4 milijardi dolara malim poljoprivrednicama kako bi im pomogla nositi se s klimatskim promjenama.