Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Rat u Ukrajini

Wagnerovci tvrde da su zauzeli selo blizu Bahmuta

Autor: Hina

12.02.2023. 10:57
Wagnerovci tvrde da su zauzeli selo blizu Bahmuta

Foto: ReutersOsnivač ruske skupine Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je u nedjelju da su pripadnici te plaćeničke skupine zauzeli selo Hrasnu Horu, na sjevernom rubu opkoljenoga grada Bahmuta u ukrajinskoj regiji Donecku.


U audio poruci što ju je objavio njegov ured za javnost na aplikaciji za poruke Telegramu Prigožin je rekao: “Danas su jurišne snage privatne vojne tvrtke Wagnera zauzele naselje Hrasnu Horu”.


Prigožin je također objavio kratki video u kojem se vide pripadnici Wagnera na ulazu u Hrasnu Horu, u kojoj je prije rata živjelo 600 stanovnika.
Reuters nije mogao neovisno provjeriti je li selo zauzeto.


Wagner, nekoć tajnovita plaćenička skupina  koja se borila za moskovske saveznike u Africi i na Bliskom istoku, mjesecima je predvodila napad na Bahmut, ostvarujući male, ali stalne uspjehe u bitki koja bjesni od prošlog ljeta.


Sjedinjene Države proglasile su u siječnju Wagner transnacionalnom kriminalnom organizacijom odgovornom za rašireno kršenje ljudskih prava.


Wagner je počeo regrutirati zatvorenike u kaznenom sustavu Rusije u ljeto 2022., a Prigožin, ugostiteljski poduzetnik koji je odslužio devet godina zatvora za vrijeme Sovjetskog Saveza, nudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest mjeseci u Ukrajini.


Wagner nije dao informacije o tome koliko se osuđenika pridružilo njegovim redovima, ali službene ruske brojke objavljene u studenom pokazuju da se zatvorska populacija u zemlji smanjila za više od 20.000 između kolovoza i studenog, što je najveći pad u više od deset godina.


SAD procjenjuje da Wagner ima oko 50 tisuća ljudi raspoređenih u Ukrajini, uključujući 40 tisuća osuđenika regrutiranih iz ruskih zatvora.


Paravojna skupina Wagner djeluje u brojnim zemljama Afrike, uglavnom u borbi protiv pobunjenika. Pošto je proteklih mjeseci Prigožin videosnimkama pokušavao motivirati zatvorenike iz ruskih kaznionica da se pridruže njegovim borcima u Ukrajini, prošli tjedan je ustvrdio da je skupina prestala regrutirati zatvorenike.