Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

objavio njihov osnivač

Wagner obustavio kampanju regrutiranja zatvorenika

Autor: Hina

09.02.2023. 09:08
Wagner obustavio kampanju regrutiranja zatvorenika

Foto: TelegramRuska plaćenička skupina Wagner prestala je regrutirati zatvorenike za borbu u Ukrajini, rekao je u četvrtak osnivač Wagnera Evgenij Prigožin.


“Regrutiranje zatvorenika od strane privatne vojne tvrtke Wagner potpuno je prestalo”, rekao je Prigožin u odgovoru na zahtjev ruskog medija za komentar objavljen na društvenim mrežama. “Mi ispunjavamo sve svoje obveze prema onima koji sada rade za nas”, rekao je.


Wagner je počeo regrutirati zatvorenike u kaznenom sustavu Rusije u ljeto 2022., a Prigožin, ugostiteljski poduzetnik koji je odslužio devet godina zatvora za vrijeme Sovjetskog Saveza, nudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest mjeseci u Ukrajini.
Wagner nije dao informacije o tome koliko se osuđenika pridružilo njegovim redovima, ali službene ruske brojke objavljene u studenom pokazuju da se zatvorska populacija u zemlji smanjila za više od 20.000 između kolovoza i studenog, što je najveći pad u više od deset godina.


U prosincu je Reuters izvijestio da američka obavještajna zajednica vjeruje da je Wagner imao 40.000 zatvoreničkih boraca raspoređenih u Ukrajini, što čini veliku većinu osoblja te skupine u zemlji.


Skupina Wagner posljednjih je mjeseci igrala sve istaknutiju ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, s plaćeničkim snagama koje su predvodile višemjesečni napad na grad Bahmut u regiji Doneck.