Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

ŠEFICA Europske komisije

Von der Leyen “impresionirana” odlučnošću Ukrajinaca

09.05.2023. 21:09
Von der Leyen “impresionirana” odlučnošću Ukrajinaca

Foto: ReutersPredsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u utorak nakon razgovora s ukrajinskim vodstvom u Kijevu da je impresionirana njihovom odlučnošću unatoč teškim izazovima s kojima su suočeni.


“S ovog  posjeta se vraćam više nego ikada impresionirana odlučnošću Ukrajinaca, unatoč velikim izazovima s kojima se suočavaju i moramo ih nastaviti podržavati”, rekla je von der Leyen novinaru European Newsrooma, zajedničkog projekta 18 europskih agencija u kojem sudjeluje i Hina.

Novinar je s predsjednicom EK razgovarao u vlaku s kojim su se vraćali iz Kijeva prema poljskoj granici. Von der Leyen je u utorak, na Dan Europe, peti put posjetila Ukrajinu od početka ruske agresije. Razgovarala je s predsjednikom Volodimorim Zelenskijem, premijerom Denisom Šmihalom i suprugom predsjednika Olenom Zelenskij.


“Imali smo iscrpne razgovore o dosad postignutom napretku, o poslu koji još treba obaviit i o sedam korak potrebnih početak pristupnih pregovora”, rekla je von der Leyen.Europska unija je u lipnju prošle godine dodijela kandidatski status Moldaviji i Ukrajini, a Kijev traži da se pristupni pregovori otvore što prije. Komisija bi početkom lipnja trebala podnijeti usmeno izvješće o napretku Ukrajine u ispunjavanju uvjeta za početak pregovora, a u listopadu će objaviti redovito izvješće o napretku svih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.


Očekuje se da će EU najaviti obuku dodatnih 15.000 vojnika kao dio aktualne misije obuke, a vjerojatno će se razgovarati i o financijskoj i humanitarnoj potpori te kontinuiranoj pomoći za održavanje izvoza hrane unatoč ratu. Razmišlja se i o ukidanju naknada za roaming za ukrajinske korisnike mobilnih telefona u sklopu nastojanja da se ukrajinsko gospodarstvo približi jedinstvenom tržištu EU-a.