ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Humanitarna kriza

Volker Turk:" Svaki novi ruski udar imat će sve gore posljedice po ukrajinsko stanovništvo."

Autor: Hina

15.12.2022. 12:21
Volker Turk:

Foto: ReutersVisoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je u četvrtak da bi daljnji udari na ukrajinsku infrastrukturu mogli izazvati ozbiljno pogoršanje humanitarne situacije i potaknuti daljnje raseljavanje.


U govoru pred Vijećem za ljudska prava nakon putovanja u Ukrajinu, Turk je rekao da ruski udari izlažu milijune ljudi “ekstremnim poteškoćama”.


“Dodatni udari mogli bi izazvati ozbiljno pogoršanje humanitarne situacije i daljnje raseljavanje”, rekao je.
U četvrtak su se nastavili udari na nedavno oslobođeni grad Herson u južnoj Ukrajini, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik, dodajući da su u tom granatiranju poginule dvije osobe.


Kirilo Timošenko, zamjenik predstojnika ureda predsjednika, rekao je na aplikaciji za poruke Telegramu da su dvije osobe poginule oko 100 metara od zgrade regionalne uprave, koja je pogođena u granatiranju u srijedu.


Rusi dužnosnici u anektiranim područjima tvrde pak da su ukrajinske snage u noći na četvrtak granatirale grad Doneck na istoku Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom, u jednom od najvećih napada zadnjih godina.


“Jutros točno u 7 sati središte Donecka bio je meta najmasovnijeg napada od 2014.”, rekao je na Telegramu Aleksej Kulemzin, gradonačelnik Donecka koji podržava Rusija.


Na civile u našem gradu ispaljeno je 40 raketa iz višecijevnih bacača BM-21 Grad, dodao je Kulemzin. Napad je opisao kao ratni zločin.


Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaje s bojišta ni s jedne strane.


Ukrajinski vojni časnik Oleksij Gromov rekao je u četvrtak da Rusija želi pretvoriti rat u Ukrajini u dugotrajni vojni sukob i da trenira nove postrojbe na teritoriju susjedne Bjelorusije.


Ipak, malo je vjerojatno da bi iz te zemlje bila pokrenuta vojna operacija, dodao je.