Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Volodimir Zelenski

Više od 6 milijuna kućanstava u Ukrajini ostalo bez struje

Autor: Hina

26.11.2022. 08:52
Više od 6 milijuna kućanstava u Ukrajini ostalo bez struje

Foto: ReutersViše od šest milijuna kućanstava ostalo je bez struje u Ukrajini u petak, dva dana nakon masovnih ruskih napada na tu zemlju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.


“Večeras (petak) prekid u opskrbi električnom energijom nastavlja se u većini oblasti i u Kijevu. Više od šest milijuna kućanstava ukupno” pošto ih je bilo 12 milijuna u srijedu, kada su se dogodila masovna raketiranja, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju.


Kijev – s nekih 600.000 kućanstava što su tijekom večeri ostala bez struje – s okolicom te oblasti Odesa (na jugu), Ljviv, Vinicja (zapad) i Dnjipropetrovsk (istok) najpogođeniji su prekidom opskrbe, dodao je, pozivajući Ukrajince na štednju struje na područjima na kojima se opskrba normalizirala.
Strategija Moskve koja se sastoji u razaranju ukrajinskih energetskih postrojenja koje se može pratiti od listopada nakon vojnih poraza na terenu, “ratni je zločin”, ocijenili su zapadni saveznici Ukrajine.


“Zločinom protiv čovječnosti” nazvao ju je predsjednik Zelenski koji je ranije tijekom dana posjetio Višhorod, sjeverno od Kijeva, gdje je u zračnim udarima u srijedu šest osoba poginulo, a desetci su ranjeni.


Ruska vojska ispalila je u srijedu oko 70 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, tvrdi Kijev. Kao i u prethodnim napadima, mete su uglavnom bili energetski objekti.


Kremlj otvoreno priznaje da ruski napadi teško pogađaju ukrajinske civile. Ukrajinsko vodstvo moglo bi lako okončati patnje civila “ispunjavanjem zahtjeva ruske strane”, rekao je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


Rusija ne granatira javne objekte, ustvrdio je Peskov. “Nije bilo i nema napada na društvene objekte”, rekao je Peskov, unatoč razaranjima bolnica, škola i domova.