Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

SKLONIŠTA

Ukrajina otvara "centre nepobjedivosti"

Autor: Hina

23.11.2022. 08:00
Ukrajina otvara

Foto: ReutersUkrajinska vlada u utorak je obećala izgraditi skloništa za grijanje te opskrbu vodom i strujom, upozorivši građane da štede energiju tijekom nemilosrdnih ruskih napada koji su u zimsko vrijeme teško oštetili energetsku infrastrukturu.


Posebni “centri nepobjedivosti” bit će postavljeni diljem Ukrajine za pružanje električne energije, grijanja, vode, interneta, mobilnih veza i lijekova besplatno i 24 sata dnevno, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij u svom noćnom video obraćanju u utorak.


Ruski napadi prekinuli su opskrbu strujom na duže vrijeme za do 10 milijuna potrošača odjednom. Ukrajinski nacionalni operater električne mreže rekao je u utorak da je šteta bila kolosalna.
“Ako se masivni ruski napadi ponove i jasno je da struja neće biti vraćena još satima, ‘centri nepobjedivosti’ krenut će u akciju sa svim ključnim službama”, rekao je Zelenskij.


Vlasti su upozorile na isključenja struje koja bi mogla utjecati na milijune ljudi do kraja ožujka – najnoviji učinak ruske devetomjesečne invazije koja je već ubila desetke tisuća, protjerala milijune i uništila globalno gospodarstvo, prenosi Reuters.


Ruski napadi na ukrajinska energetska postrojenja slijede niz neuspjeha na bojnom polju koji su uključivali povlačenje njenih snaga iz južnog grada Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar koja presijeca zemlju.