Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Osude

Veleposlanstvo SAD o Dodikovom kopiranju propalog gruzijskog plana: Uvodi represivni režim

Autor: Portal Novi list

10.03.2023. 19:20
Veleposlanstvo SAD o Dodikovom kopiranju propalog gruzijskog plana: Uvodi represivni režim

Foto: ReutersVeleposlanstvo SAD u BiH u petak se pridružilo osudama najava kriminalizacije klevete i uvođenja registra “stranih agenata” koje planiraju vlasti u Republici Srpskoj, upozoravajući kako je riječ o planovima čija je jasna namjera represija i ograničavanje slobode izražavanja.


Američka je diplomacija oštro reagirala na najave izmjena kaznenog zakona u RS kojima bi se uvele drastične novčane kazne za klevetu odnosno povredu časti i ugleda, kao i na najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će predložiti da se u tom entitetu donese zakon kojim bi se uvela obveza registracije “stranih agenata” odnosno organizacija koje primaju novčanu pomoć iz inozemstva.


Dodik je to najavio istodobno kada su u Gruziji izbili masovni nemiri zbog pokušaja vlasti te zemlje da uvede sličan zakon.
“Vlasti u Republici Srpskoj najavile su planove za usvajanje dva represivna, nedemokratska zakona koji bi, ako se provedu, drastično narušili prava i slobode ljudi koji žive u RS.


Ovi zakoni koristili bi samo vladajućoj koaliciji u njezinim naporima da učvrsti svoju vlast, a išli bi na štetu svih ostalih”, navelo je veleposlanstvo SAD u odnosu na Dodikove planove.


Taj je političar ranije ovog tjedna novinare koji kritiziraju njegovu vlast nazvao “spodobama”, a neposredno nakon toga vandali, koje policija do petka nije pronašla, oštetili su u Banjoj Luci automobile dvojice takvih novinara.


Veleposlanstvo SAD navodi kako zakone koje najavljuje Dodikova vlast vidi kao pokušaj stigmatiziranja i ušutkavanja nezavisnih glasova u RS koji žele izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost za njene stanovnike.


Predloženi zakoni otežali bi građanima pozivanje na odgovornost vlade RS-a i omogućili nesmetano bujanje korupcije, ističe se u navodima veleposlanstva.


Komentirajući Dodikovo pozivanje na to da bi obveza registriranja stranih agenata bila uvedena po uzoru na propis koji je u SAD na snazi od 1938., američko veleposlanstvo istaknulo je kako je to “već viđeni film za koji se zna kako završava” jer je u pozadini nakana uvođenja represije po uzoru na režim Vladimira Putina.


“Kada je Rusija proširila svoje zakonodavstvo o stranim agentima 2020. i ona je tvrdila da samo kopira američki model. Ništa nije moglo biti dalje od istine, a rezultate smo vidjeli”, stoji u izjavi u kojoj se aludira na brutalno gušenje oporbe u Rusiji.


Američki Akt o registraciji stranih agenata (FARA) ne zabranjuje niti ograničava bilo kakve aktivnosti i ne primjenjuje se na neovisne medije niti organizacije civilnog društva, nego znači obvezu informiranja javnosti o njihovim djelovanjima, dok je Rusija uvođenje takvih rješenja iskoristila kako bi provodila nezakonita uhićenja i kažnjavanja kritičara vlasti.